Varga Judit és Takács-Nagy Gábor kapta a Bartók-Pásztory-díjat

Varga Judit zeneszerző, zongoraművész és Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester kapta idén a Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat, amelyet szombaton, Bartók Béla születésének 136. évfordulóján adtak át a Zeneakadémián.

 

Takács-Nagy Gábor páratlan életútját összefoglalva Devich János professor emeritus, a díjat odaítélő kuratórium tagja felidézte a Takács Quartet primáriusaként gyors karriert befutó kamarazenész zeneakadémiai mestereihez és Bartók vonósnégyeseihez fűződő szoros kapcsolatát, majd a "négy húr helyett immár egy egész zenekar valamennyi hangszerén játszó" karmester alakját, aki számos alkalommal állt a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának élére is.

Kiemelte, hogy már fiatalon egy ígéretes muzsikusjövő várományosaként tekintettek Takács-Nagy Gáborra, amit munkássága, élete, a világ muzsikustársadalmában betöltött szerepe és sikerei később igazoltak is.

Takács-Nagy Gábor emberi és művészi kvalitásait méltatva Devich János úgy fogalmazott: felszínre hozza a karaktereket, kiélezi a feszültségeket és megbékél a feloldásban. "Szuggesztív mint művész és szuggesztív mint ember" - fűzte hozzá.

"Meg vagyok hatódva, hogy megkaptam ezt a díjat, nagyon jólesik az embernek, ha elismerik, remélem meg is érdemlem" - fogalmazott videoüzenetében a külföldi fellépése miatt a díjátadóról távol maradó karmester. Kiemelte: "mióta Bartók óriási zenéjével foglalkozom, hálát adok a sorsnak, hogy zenész lettem". Bár - mint mondta - nem volt könnyű "behatolni" ebbe a világba, de minél jobban megismeri a zeneszerző műveit, annál mélyebben hajol meg előtte.

 

Varga Judit pályafutását ismertetve Fekete Gyula kuratóriumi tag, a Zeneakadémia tudományos és nemzetközi rektorhelyettese kiemelte: "szólózongoristaként és kamarazenészként is rendszeresen koncertezik világszerte, gyakorta dolgozik a világ vezető együtteseivel, zenekaraival. Műveit olyan rangos fesztiválokon és koncerttermekben játsszák sikerrel, mint a Wien Modern, a bécsi Konzerthaus és Musikverein, a müncheni Muffathalle, a párizsi Cité de la Musique, a New York-i Juilliard School, a Varsói Ősz, a Budapesti Őszi Fesztivál, a Mini Fesztivál és a Magyar Állami Operaház".

A 2013 óta a bécsi Zeneművészeti Egyetemen és a budapesti Zeneakadémián is tanító zeneszerző művészetéről szólva Fekete Gyula úgy fogalmazott: "zenéjét a hangzások iránti rendkívüli érzékenység jellemzi, képzettsége, előadóművészi tapasztalata, műveltsége, bölcsessége, a zeneirodalomról szerzett fölényes ismerete alapozza meg műveinek kiemelkedő értékét". Hozzátette: páratlan technikai virtuozitása lenyűgöző, de sohasem öncélú, hanem a legmélyebb emberi tartalmakat hordozza. "Zenéje üzenetet közvetít, ahogyan a legnagyobbaké is teszi."

Megjegyezte: Varga Judit számos díja és versenysikere mellett filmekhez és színházi előadásokhoz is ír zenét, valamint olyan multimédiás munkákat is jegyez, mint a Prima Primissima díj zenei arculata.

Varga Judit nagy megtiszteltetésnek tartja a díjat, hiszen mint mondta, ő csak egy "egyszerű falusi kislány", aki óvodásként határozta el, hogy zenész lesz. Az, hogy ez sikerülhetett, azoknak a pedagógusoknak és annak az oktatási rendszernek köszönhető, amelynek alapjait Bartók és Kodály rakta le - hangsúlyozta.

"Anyanyelvem lett a zene, ezt is Bartók zenéjének köszönhetem" - fogalmazott.

 

A Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat a zeneszerző második felesége, Pásztory Ditta zongoraművész végrendelete alapján 1983-ban hozták létre, az elismerés forrásául a Bartók-életműből befolyó jogdíjak egy része szolgál. A kitüntetést Pásztory Ditta akaratának megfelelően azoknak az alkotó- és előadóművészeknek, együtteseknek adományozza a komponista születésnapján a Zeneakadémia neves professzorokból álló szakmai grémiuma, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a magyar zenei élet fejlődéséhez és Bartók Béla szellemiségének megőrzéséhez.

A rangos elismerést az előző években mások mellett Fischer Annie és Cziffra György zongoraművészek, Solti György karmester, Marton Éva operaénekes, Kocsis Zoltán karmester-zongorista, Schiff András zongoraművész, Pauk György hegedűművész, Vásáry Tamás zongoraművész, Erdei Péter karnagy, Prunyi Ilona zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző, Hőna Gusztáv harsonaművész, Tallér Zsófia zeneszerző és Várjon Dénes zongoraművész kapta meg.

A díjátadót megelőzően, a hagyományokhoz híven Bartók Béla síremlékénél helyezték el a megemlékezés virágait a Farkasréti temetőben.

ATEMPO.sk / MTI