Jön a Dalszerzői expó – előadások, kurzusok, díjátadó

Közép-kelet-európai szinten is egyedülálló eseménnyel várja a könnyűzene alkotóit február 1-jén a Dalszerző Expo (DEX) a Budapest Music Centerben.

Az egynapos rendezvényen az Artisjus a pályájuk elején járó zenészeknek és a már befutott szerzőknek, producereknek teremt új lehetőséget a fejlődésre, kapcsolatépítésre és alkotásra. Ismert hazai előadók mellett Svédországból, Németországból és az Egyesült Államokból érkeznek élvonalbeli szakemberek.

Jelen lesz például a számos világsztárral - többek között Beyoncéval, Chris Brownnal és Kelly Rowlanddel - együtt dolgozó, Grammy-díjas amerikai énekes-dalszerző, Courtney Harrell, a szintén amerikai Ebonie Smith, az Atlantic Records producere vagy a Disney-vel és Lady Gagával is együttműködő producer, a svéd Niclas Molinder.

A külföldi szakemberek mellett a hazai zenész szakma alkotóművészei is képviselik magukat az eseményen: életmű-beszélgetés keretében lép színpadra Bródy János, a legfontosabb munkafolyamatok részleteit ismerteti az Eurovíziós Dalfesztivált kétszer is megjárt Szakos Krisztián, Palya Bea pedig különleges alkotási módszereinek kulisszatitkaiba avatja be a látogatókat.

Önálló teremben kap helyet az elsősorban film- és reklámzenével foglalkozó alkalmazott zenei műfaj. Az előadásokon a legtöbbet foglalkoztatott magyar szakemberek szólalnak meg.

Kiemelt előadók:

Niclas Molinder (SE)
Dina Mystris (SE)
Courtney Harrell (USA)
Ebonie Smith (USA)
Kiki Ganzemüller (D)
Bródy János (H)
Szakos Krisztián (H)
Palya Bea (H)
iamyank (H)
Antonia Vai (H/SE)
Balázs Ádám (H)
Faltay Csaba (H)
Alpár Balázs (H)
Kozma Kata (H)
és még sokan mások

Az előadások és panelbeszélgetések mellett kiemelt cél a tapasztalatszerzés a különféle gyakorlati kurzusokon és workshopokon. Önálló teremben lesz helye az egyéni tanácsadásoknak, ahol karriertippekkel és szakmai javaslatokkal várják a látogatókat, például Dina Mystris svéd zenei menedzser, aki a dalszerzői lét és a külföldi karrierépítést illető kérdések mellett készülőfélben lévő saját dalokról és demókról is véleményt formál a meghallgatáson.

A dalszerző expo napja az Artisjus-díj ünnepélyes átadójával zárul, ahol kiderül, hogy kiket szavazott meg a szakma a könnyű- és komolyzene, illetve az irodalom legjobb szerzőinek 2017-ban. Az expo utáni napon kezdődik a svéd alapítású Songwriting Camp Budapesten. Az alkotótábor szintén az Artisjus támogatásával valósul meg, a nemzetközi dalszerző táborban három napon át a budapesti Brody Studiosban ír zenét huszonegy alkotó, köztük hét magyar szerző.

PROGRAM

ATEMPO.sk / MTI