A felvidéki Csáky Máté lett a Stádium-díj győztese

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap az idén is meghirdette a Stádium-díjat. A Gróf Széchenyi Család ifjúsági programjához tavaly negyven, ebben az évben további kilencvenhárom Kárpát-medencei középiskola csatlakozott.

Széchenyi Tímea, az Alapítvány elnöke elmondta, hogy a jelenlegi járványhelyzet a Stádium-díjhoz kapcsolódó több kulturális rendezvénynek is akadályává vált, ennek ellenére a diákok szép számmal állítottak jelölteket mindhárom kategóriában (kultúra, tudomány, közélet), s közel harmincezer szavazat került leadásra.

A Stádium-díj győztese művészet kategóriában Csáky Máté, az Ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola végzős gimnazista diákja.

Példás magaviseletéhez, rendkívül sokoldalú tehetségéhez kedves, vidám személyiség társul. Aktív szervezőként megbízhatóság, pontosság, kreativitás jellemzi, társai szeretik, példaként tekintenek rá. Műsorokat szervez, szaval, énekel, hegedül, kamara zenél, táncol, és ha kell, palóc nyelvjárásban mesét mond. Nemcsak szülőfalujában, Ipolybalogon aktív résztvevője az egyházi és kulturális ünnepségeknek, hanem Ipolyságon is, de szinte az egész Ipoly mente ismeri művészeti tevékenységét. Tanulmányaiban kitűnő eredményeket ér el, különösen az irodalom, történelem, a zene, és a táncművészet terén. Általános iskolás kora óta szerepel szavaló versenyeken, népmesemondó versenyen, melyeken a gimnáziumi tanulmányai alatt is mindig országos szintű dobogós helyezést ért el.

 

Csáky Máté

 

Csapatversenyben is nagyszerű eredményei vannak: az Országos Bibliaverseny 2. helyezettje, az iskola Piano verséneklő együttes hegedűseként aranysávos helyezést ért el Rimaszombatban, bekapcsolódott a Gloria Victis történelem versenybe is, melyen csapatával az elődöntő 11.helyén végeztek. Az iskola Magnificat kórusának lelkes tagja, s velük sikerrel szerepelt országos versenyen, nemzetközi kórusfesztiválon. Szülőfalujában a Szent Korona Kórusban énekel évek óta és ifjúsági zenekarral szolgál a szentmiséken. Több szlovákiai komolyzenei hegedűversenyen ért el dobogós helyezést zeneiskolásként, de közel áll hozzá a népzene is, hisz az ipolysági Sendergő Néptáncegyüttes táncosaként kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet. A néptáncegyüttes mellett működő autentikus népzenét játszó zenekar, a Húros Banda prímása is ő. A Kiss Zenészek könnyűzenei együttes állandó hegedűseként szülőfalujában népdalfeldolgozásokat adnak elő, melyet különdíjjal, aranysávval jutalmaztak. A színjátszás is érdekli, már harmadik éve statisztál a székesfehérvári Koronázási Szertartásjátékon.

OTT VOLTUNK: Lemezbemutató jó hangulatban és KISS zenével

 

Tudomány kategóriában Dávid Katalin, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanára, közélet kategóriában pedig Kosztolányi Zoltán, a Pécsi Sz. C. Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola tanára nyerte el.

Tudomány kategóriában a II. díjat Dr. Csókay András a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Idegsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa, a III. díjat Dr. Kubassek János földrajztudós, az Érdi Földrajzi Múzeum Igazgatója veheti majd át.

Művészet kategóriában a II. díjat Czabányi Attila „vers- és dalbirtokos” énekes, szabadúszó művész, a III. díjat Nyerges Attila az Ismerős Arcok zenekar énekese és dalszerzője nyerte el.

Közélet kategóriában a diákság a II. díjat Mihalik Saroltának, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium tanulójának, a III. díjat pedig Szatmáry Zsoltnak, a budapesti Szent István Gimnázium matematika-fizika szakos tanárának ítélte oda.

 

A díjak átadására a pandémia miatt csak 2021. április 8-án (Széchenyi István halálának 161. évfordulóján) kerül majd sor, a tavalyihoz hasonló ünnepélyes keretek között. A Stádium-díj fővédnöke Széchenyi Géza, gróf Széchenyi István egyenes ági leszármazottja és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Fazekas István, a Stádium Kulturális Hírlap főszerkesztője tájékoztatást adott arról, hogy a Stádium ebben az évben a magyar ifjúság lapja lett, a lap online magazinja a www.stadiummagazin.hu weboldalon olvasható.

ATEMPO.sk