Szombaton adják át a Magyar Örökség Díjakat – Szíjjártó Jenőt és Pósa Lajost is díjazzák

Szíjjártó Jenő

Ismét kiosztják a Magyar Örökség Díjakat. Az elismerést hét kiemelkedő kulturális személyiségnek, illetve kulturális és egészségügyi intézménynek adományozzák oda december 13-án szombaton 11 órától Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

Szíjjártó Jenő (1919-1986) zeneszerző a felvidéki magyarság kultúrájáért végzett kiemelkedő tevékenységével érdemelte ki a posztumusz elismerést. A leginkább karmesterként és zeneszerzőként ismert művész a kodályi hagyományok követőjeként komoly népdalgyűjtő és feldolgozó munkát is végzett a Nyitra-vidéken. Ő alapította a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusát is.

A laudációt Horváth Géza zselízi tanár-karnagy mondja el a díjat pedig Szíjjártóné Nagy Ilona, Szíjjártó Jenő özvegye (az általa alapított Szíjjártó Jenő Művészi Öröksége Egyesület elnöke, közösségszervező) és Hecht Anna, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa elnöke veszik át.

meghívó

Posztumusz elismerést kap Pósa Lajos költő (1850-1914) nemzetnevelő tevékenységéért, illetve Az én újságom című gyermeklap megalapításáért. A folyóirat, amely 1889 és 1944 között jelent meg, olyan rangos írók és költők gyermekeknek szánt írásait közölte, mint Gárdonyi Géza, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán és Móricz Zsigmond.

Pál István "Szalonna" és bandája a kultúrát, hitet és a magyarság összetartozását erősítő népzenei munkásságáért veheti át az elismerést. A prímás és zenekara sokat tett azért, hogy Kárpátalján ismét életre keljen a táncházmozgalom és a magyar népzene.

A burgenlandi alsóőri és felsőőri magyar színjátszók a közösségépítő, hagyomány- és anyanyelvőrző tevékenységükért részesülnek az elismerésben.

Kuklay Antal katolikus pap gazdag életműve, és a cigányság felemelkedéséért végzett példamutató munkája, Telenkó Miklós sátoraljaújhelyi görögkatolikus lelkész pedig értékőrző és értékteremtő tevékenysége miatt kapja meg a díjat.

Szintén Magyar Örökség címet kap a Százados úti Művésztelep, amely Budapest első, egyben Európa legrégebb óta folyamatosan működő hasonló intézménye. A telep olyan alkotókat tudhatott soraiban, mint Antal Károly Kossuth-díjas szobrász-, vagy Dienes Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművész.

A hetedik díjazott szombaton a magyar tüdőgondozói hálózat lesz. A hálózat elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy a második világháborút követően radikálisan csökkent Magyarországon a tüdőbajos betegek száma. A hálózat országszerte több mint 150 tüdőszűrő és gondozó állomásával unikumnak számít az egész világon.

A Magyar Örökség Díj azon magyar intézményeknek, csoportoknak adható negyedévente, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

ATEMPO.sk / MTI