Kocsis Zoltán születésnapján online indul A magyar klasszikus zene napja programsorozat

Május 30-án, Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, számos együttese és oktatási intézménye közreműködésével.

Öt éve hunyt el Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, aki az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze volt.

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a művész születésének évfordulója alkalmából hozta létre A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatot. A szervezők törekvése, hogy minél több helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar klasszikus zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete.

A szervezők számítanak a zeneiskolák és zenei felsőoktatási intézmények fiatal tehetségeinek, a klasszikus muzsikálás magyarországi utánpótlásának a bemutatkozására, valamint új művek premierjére is. Céljuk bemutatni a hazai klasszikus zene ifjú nemzedékét. A szervezők Magyarország zenekarait és zeneiskoláit kérték fel, hogy vegyenek részt a programsorozatban, elsősorban magyar művekkel, és - a járványhelyzet miatt - készítsenek az előadásokról felvételeket. Ezeket a Filharmonikusok és a Zeneakadémia online közvetíti majd május 30-án, vagy az azt megelőző napokban.

 

Eddig Magyarországról mintegy húsz zeneiskola és több elismert együttes jelezte részvételi szándékát. Műsorterveikben Bartók és Kodály mellett kortárs magyar szerzők művei szerepelnek.

Kocsis Zoltán születésnapján lépnek fel a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai és együttesei. Az ünnep alkalmából a nemzet jeles karmesterei mesélnek művészi és baráti kapcsolatukról Kocsis Zoltánnal.

A május 30-i események záró koncertje a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fellépése lesz a Zeneakadémia Nagytermében, Madaras Gergely vezényletével, Devich Gergely csellóművész közreműködésével. A műsorban szerepel Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőnek, a Zeneakadémia rektorhelyettesének és tanszékvezetőjének új kompozíciója, valamint Erkel Ünnepi nyitánya, Bartók-Serly Brácsaversenye (cselló átirat), Dohnányi Szimfonikus percek című darabja, Kodálytól a Galántai táncok és Liszt második magyar rapszódiája.

 

Vigh Andreát, a Zeneakadémia rektora a program alapítása alkalmából hangsúlyozta: Kocsis Zoltán az akadémia tanára volt, aki a hallgatókkal nemcsak mesterkurzusokon foglalkozott, hanem karmesterként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát is vezényelte.

"Megható volt, ahogyan át akarta adni a tudását. Fizikai mivoltában nincs velünk, de emléke, művészete az évek múltával sem halványul" - tette hozzá.

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar név hallatán mindenkinek a legmagasabb művészi színvonal jut eszébe. Kocsis Zoltán főzeneigazgató 1997-től kezdett dolgozni a zenekarral. "Az ő tehetségének, kíméletlen maximalizmusának gyümölcse ez a minőség. Emléke pedig arra kötelez bennünket, hogy bemutassuk, a magyar klasszikus zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot" - tette hozzá.

A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy új magyar klasszikus zenei művek szülessenek. A szervezők reménye szerint jövő évben a csatlakozó zenekarok és intézmények támogatásra is pályázhatnak majd. Az új művek bemutatását szolgáló támogatásról, a csatlakozás részletes feltételeiről júniustól adnak bővebb információt a szervezők. Hamarosan elkészül a rendezvény honlapja (www.magyarklasszikuszenenapja.hu), amelyen a teljes program olvasható lesz.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Szigetváry Zsolt