A határon túli magyarokat is várja a Virtuózok új évada (+VIDEÓ)

Idén a határon túli magyarlakta területekről is keresik a Virtuózok nyolcadik évadának tehetségeit. A klasszikus zenei tehetségkutató szakemberei a Felvidékre, Erdélybe, Csángóföldre és Vajdaságba is ellátogatnak, hogy meghallgassák a klasszikus zenét játszó fiatalokat.

A Virtuózok műsor és oktatási program célja, hogy a klasszikus zene segítségével állítson példát a jelen fiataljai elé és fedezze fel tehetségüket, majd adjon nekik életre szóló élményt, fejlődési lehetőséget és koncertfellépéseket a legnagyobb világsztárokkal.

 

Virtuózok

 

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere emlékeztetett, hogy a határon túli magyarok minden évben jelentkezhettek a műsorba, azonban az idén másképp szeretnék megszólítani őket.

Hozzátette, már felkeresték azokat a zenetanárokat, akiknek segítenek abban, hogy minden tehetséges külhoni fiatal magyart megtalálhassanak. A jelentkező tehetségeket felkészítő órákkal és tanárokkal fogják segíteni. A három magyarországi mellett egy határon túli fiatal juthat majd a nagy nemzetközi válogatóba.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

2022-ben is a téli műsorstruktúrában, novemberben mutatják majd be mind az öt résztvevő ország tévécsatornái a Visegrádi Virtuózok+Szlovénia műsort, így idén is akár 70 millió ember ismerheti meg a régió gazdag zenei hagyományait.

Peller Mariann emlékeztetett: az állandó zsűritag, Plácido Domingo mellett, a nemzetközi zsűri tagja többek között Pablo Sainz-Villegas világhírű spanyol gitárművész, Stjepan Hauser horvát csellista, valamint Harvey Goldsmith koncertszervező. Sztárfellépőként pedig a világsztár énekest, Matteo Bocellit láthatják majd a Virtuózok nemzetközi adásainak nézői.

 

Virtuózok

 

A magyar válogató zsűrijébe két új tag került (Várdai István gordonkaművész és Kesselyák Gergely karmester helyére), a zsűrielnök Keller András Kossuth-, Liszt-, Bartók-Pásztory-díjas zeneművész lett, a Concerto Budapest művészeti vezetője, a világhírű Keller Vonósnégyes alapítója. A másik új magyar zsűritag a tavalyi nemzetközi adások mentora, Káel Norbert zongoraművész, a crossover zenei stílus egyik legismertebb képviselője. Továbbra is zsűritagok között szerepel Bogányi Gergely zongoraművész, Miklósa Erika operaénekesnő, Balázs János zongoraművész, valamint Batta András zenetörténész.

A tehetséggondozás, a kiemelkedő tehetségek számára koncertlehetőségek biztosítása továbbra is az egyik legfontosabb missziója a Virtuózok programnak: április 25-énkerül sor a Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottságának ülésére a Magyar Zene Házában, Plácido Domingo elnökletével. A Bizottságban részt vesz még Keller András hegedűművész, karmester, Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent oboaművész, Petar Culic gitárművész, Hollerung Gábor karmester, valamint Eckhardt Gábor és Kohán István zenetanárok. A kiemelkedő tehetségeket két körben hallgatják meg a bizottság tagjai és választják ki azokat, akik számára különleges nemzetközi tehetséggondozó program indul - mondta Peller Mariann.

A határon túli magyarok számára meghirdetett Virtuózok-válogatókra május 15-ig lehet jelentkezni.

JELENTKEZZ

ATEMPO.sk