Szersén Gyula emlékkiállítást rendeznek Mohorán

Szersén Gyula színművész emlékkiállítását nyitják meg szombaton Mohorán, a Tolnay Klári Emlékház galériájában; a tárlaton nem csak életművét - benne irodalmi előadásait és szinkron munkáit - idézik fel, de özvegyének köszönhetően személyes tárgyait is bemutathatják.

Balla István, a Nógrád megyei emlékház vezetője elmondta: az Aki bejárta a világot David Attenborough-val címmel rendezendő kiállítás díszvendége Szersén Gyuláné Zsuzsa lesz, lánya és unokái is megtisztelik jelenlétükkel a rendezvényt.

Szersén Gyula a magyar szinkron legendája volt

Szersén Gyula számos ismeretterjesztő film szinkronhangja volt. 2010-től, Végvári Tamás halála után David Attenborough angol természettudós, dokumentumfilmes állandó magyar hangja is volt, erre utal a kiállítás címe.

 

 

Szersén Gyula tavaly március 17-én, 81 évesen, Budapesten hunyt el. 1965 és 2005 között volt a Nemzeti Színház tagja. Rengeteg színházi előadása között játszott a Rokonokban, a IV. Henrikben, a Mózesben, vagy A Nők iskolájában.

Balla István ismertette: a feledhetetlen színművészről pályatársai, barátai zenés irodalmi esttel emlékeznek. A programban Bobory Zoltán költő, Elmer István író, Mohai Gábor előadóművész és Tolcsvay Béla Kossuth-díjas gitáros, énekes lép fel, az est házigazdái Császár Angela színművész és Borbély László író, szerkesztő.

Az emlékkiállítás alapja negyven darab nagyméretű, feliratozott képeket tartalmazó tabló, amelyeken már a főiskolás évektől látható a Jászai Mari és Tolnay Klári-díjas művész, ott lesznek a diplomaelőadás képei is 1964-ből vagy a Nemzeti Színház plakátjai.

Az emlékház számos jelentős képet nagyíttatott, portrékat, színpadi előadásokat. Balla István elmondta, Szersén Gyula utolsó éveiben főleg zenés, verses irodalmi rendezvényeken vett részt, ezért megidézik irodalmi előadásait is.

 

 

Visszaköszönnek a szinkronizált filmek is, hiszen Szersén Gyula többek között Terence Hill vagy Charles Bronson magyar hangja is volt.

Megtekinthetők lesznek a színművész személyes tárgyai is: egy berendezett íróasztalon zöld banklámpája, írógépe. Mohorán lesznek kitüntetései, órája, nyakkendője, szmokingja, fellépő cipője éppúgy, mint személyi igazolványa és vezetői engedélye, leckekönyve, arany oklevele, Jászai-díja.
A személyes tárgyak közé tartozik szemüvege, gyűrűje, a színész labdarúgóválogatottban viselt 80-as számú meze, vagy nemzetiszínű maszkja is.

A Tolnay Klári Emlékházban televízión is látható lesz Szersén Gyula. A látogatók megnézhetik a munkáiból összeállított válogatást, amely Petőfi Sándor: A gólya című versének elszavalásával kezdődik majd.

A kiállítás június 28-ig tekinthető meg.

ATEMPO.sk / MTI