Fonogram-életműdíjat kapott Korda György és Balázs Klári - Kraft Tamásé a szakmai életműdíj 2023-ban

Fonogram-életműdíjat kapott Korda György és Balázs Klári - Kraft Tamásé a szakmai életműdíj 2023-ban

Itt az év meglepetése! A Budapest Park színpadán derült fény arra, hogy a Fonogram - Magyar Zenei Díj 2023-as életműdíjasa Korda György és Balázs Klári. Az idei elismerések listája továbbá a legendás hangmérnök, Kraft Tamás nevével vált teljessé, aki szakmai életműdíjat kapott.

Korda György és Balázs Klári a magyar zenetörténelem ikonikus házaspárja, generációkon átívelő rajongótáborral rendelkeznek, a mai napig korukat meghazudtoló módon aktívak a zenei életben. Külön-külön is hatalmas sikereket értek el, együtt pedig az összes fontos fesztivál és koncerthelyszín nagyszínpadán bizonyítottak.

Korda György 65 éve, Balázs Klári 45 éve énekel. 45 éve ismerkedtek meg. Több mint négy évtizedes közös színpadi jelenléttel büszkélkedhetnek.

 

Korda György és Balázs Klár

 

"Ezt az elképesztő teljesítményt és a kortalan dalok fantasztikus sikerét volt hivatott elismerni a szakma, amikor a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége odaítélte Korda Györgynek és Balázs Klárinak a jól megérdemelt életműdíjat" - kommentálta az elismerést Szűts László, a MAHASZ elnöke, miután a fergeteges május 4-i Budapest Park-koncertjük közben meglepetésvendégként átadhatta a díjat a legendás párosnak.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere és dallamtapadása, a "Reptér" újjászületése hihetetlenül népszerűvé tette a fiatal korosztály körében is Korda György klasszikus felvételét. A Budapest Airport 2021-ben újraforgatta a videóklipet, ami a YouTube-on 10 millió megtekintésnél jár.

 

 

Emellett számtalan sláger fűződik a nevükhöz, köztük a "Mamma Maria", a "Találd ki gyorsan a gondolatom", a "Lady N" vagy épp a "Gyöngéden ölelj át".

 

2023-ban a Fonogram szakmai életműdíjasa Kraft Tamás

Kraft Tamás az egyik legismertebb magyar hangtechnikus, road, hangmérnök, a szakmája szerelmese, 53 éve a zenészek "jobb keze", és idén immár a Fonogram - Magyar Zenei Díj szakmai életműdíjasa.

"Minden évben fontosnak tartjuk, hogy a színpadon álló feledhetetlen tehetségek mellett elismerjük azon háttérmunkások, szakemberek teljesítményét is, akik nélkül nem szólalhatna meg egy koncert, nem lenne 'egyben' egy zenei produkció. Kraft Tomó egy élő legenda. Több mint öt évtizede dolgozik a háttérben a tökéletes hangzásért a klubbuliktól a nagy arénakoncertekig" - így méltatta Szűts László, a MAHASZ elnöke a Fonogram friss szakmai életműdíjasának kimagasló teljesítményét.

 

Kraft Tamás

 

Kraft Tamás ("Tomó") a legnagyobb magyar zenekarok és világsztárok koncertjeit hangosította, nincs olyan hazai élvonalbeli banda a hetvenes és nyolcvanas évekből, akivel ne lett volna dolga. LGT, Demjén Ferenc, Koncz Zsuzsa, Radics Béla, Omega, Karthago, Skorpió, Bikini, Tátrai Tibor, Piramis, Apostol, KFT, Deák Bill Gyula, Fenyő Miklós - csak pár név a sok közül Kraft Tamás hazai szakmai életútjából.

Egész Európát végigturnézta különböző zenei ikonokkal az Iron Maidentől Carlos Santanán át a Modern Talkingig. Ám Tina Turner, a Motörhead, a Dire Straits, Elton John, Phil Collins és Peter Gabriel színpadán is megfordult. Turnémenedzserként is kipróbálta magát.

1986-ban megjelent a róla szóló, Stage Pass című könyv Boros Lajos tollából. A kiadványban a magyar rockélet - és immár rocktörténelem - hol fergeteges, hol meglepő sztorijai kerülnek terítékre.

Született történetmesélő, aki élményeit felelevenítve maga is libabőrös lesz, és ezt a lelkesedést átragasztja a hallgatóságra is.

ATEMPO.sk
Fotó: Rausz Ticia