Elhunyt Éri Péter népzenész

Elhunyt Éri Péter népzenész

Életének 70. évében elhunyt Éri Péter Kossuth-, Liszt Ferenc- és Martin György-díjas zenész, népzenész, a Muzsikás együttes tagja - tudatta Facebook-oldalán a művész lánya és az Óbudai Népzenei Iskola.

Éri Péter 1953. november 11-én született Budapesten. Borbély Jolán néprajzkutató fiaként és Martin György táncfolklorista, népzenekutató nevelt gyermekeként, már gyermekkorában bekapcsolódott a néptánc és népzene világába. A VDSZ Bartók Béla Táncegyüttes alapító tagja lett. Mestere volt Tímár Sándor, de idős falusi táncosoktól is sokat tanult.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) angol-román-néprajz szakán végett.

Éri Péter nevelőapja Martin György tánc- és zenefolklorista már kicsi gyermekkora óta rendszeresen elvitte a gyűjtőútjaira, ahol a népzene, néptánc legjobb falusi mestereivel találkozott.

 

 

A kalotaszegi legényes táncot már tízéves korában stílushűen ismerte, 14 éves korában lett a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája, a zenét autodidakta módon tanulta. 1975-től a Sebő együttes nagybőgőse. A Muzsikás rendszeres vendégzenésze 1978-ig, azóta az együttes tagja volt, brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, énekelt.

OTT VOLTUNK: A Muzsikással ünnepeltek Ipolyságon

A Muzsikás hangmérnöke, a népzeni feldolgozások szerzője, a Magyar Rádió rendszeres népzenei műsorának szerkesztője és készítője volt.

A művészt a Muzsikás együttes tagjaként 1995-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Az együttes 1999-ben Kossuth-díjat is kapott a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett állhatatos tevékenységéért, művészi munkásságáért.

Pályafutását mindvégig meghatározta a magyar néptánc, a népzene és a néprajztudományok iránti érdeklődés és szeretet. A táncházmozgalom meghatározó személyisége volt.

Éri Péter az idei évben a népművészet területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Martin György-díjat kapott.

ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos / ATEMPO.sk