A Lukanényei Citerazenekar kapta idén a Patócs Lajos-díjat

Hétvégén zajlott a XXIV. Országos Citeratalálkozó, melynek ezúttal az érsekújvári Csemadok Ház adott otthont.

Ezúttal tizenkét együttes lépett színpadra és mutatta be műsorát. Százdról, Tardoskeddről, Diósdról, Nemeshodosról, Lukanényéből, Diószegről, Naszvadról és Nyárasdról jötte citerazenekarok, akik közül a szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.

Idén a Patócs Lajos-díjat a méltán népszerű Lukanényei Citerazenekar kapta. Az elismerést a csapat vezetője, Tóth László vehette át Balódi László, Nemeshodos polgármesterétől.

 

Lukanényei Citerazenekar

 

A több generációt átfogó együttes a citerazenekari hagyomány magas szintű ápolója. Fontos célkitűzésük a felvidéki népzenei hagyományok és szokások megőrzése, az ifjúsággal való megismertetése. Közel 35 éves működésük alatt számos elismerésben részesültek. Többszörös Aranypáva díjasok, 2016-ban KÓTA-díjat vehettek át a felvidéki magyar népzenei kultúra és hagyományok magas szintű ápolásáért, továbbadásáért. 2020-ban vezetőjük, Tóth László a Csemadok Közművelődési Díját is megkapta. Számos európai országban álltak már színpadon. Két lemezük is megjelent az elmúlt időszakban.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Lukanényei Citerazenekar