Film készül Bartók Béláról - Török Tilla és Porogi Ádám is szerepel benne

Dramatizált dokumentumfilm készül Bartók Béláról Bartók nyomában címmel Kázsmér Kálmán rendezésében.

A film egy török fiú és egy magyar népdalénekes lány valós szerelmi történetének bemutatásával Bartók Béla 1936-os törökországi gyűjtőútját járja végig Sipos János zenei szakértő narrációjában. Bartók két nappal A kékszakállú herceg vára budapesti felújítása után indult Törökországba. Rásonyi László ankarai egyetemi tanár kezdeményezésére a Halkevi (Népház) hármas céllal hívta meg: koncertezni, előadást és népdalgyűjtési "bemutatót" tartani.

Ezt az utat bejártam - Bartók Bélára emlékezünk

Kázsmér Kálmán filmalkotásában két szálon futnak az események: dokumentarista tényfeltárás Sipos János zenei szakértő, turkológus vezetésével látható, a szerelmi szál pedig egyben zenei utazás. A dramatizált dokumentumfilm szereplői Török Tilla magyar népdalénekes és török párja, Erdincs.

Kázsmér Kálmán Bartókot a korabeli film- és fényképfelvételek mellett színészi alakítással is megjeleníti, a film archaizált játékjeleneteiben

a világhírű zeneszerzőt Porogi Ádám, a Radnóti Színház színművésze formálja meg.

A dokumentumfilm Fazekas István Jókai-díjas drámaíró forgatókönyve alapján készül.

A dokumentumfilm gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatta, a film gyártója a Wolframe Kft., producere Farkas Csaba, dramaturgja Major Eszter Anna. A dramatizált dokumentumfilm forgatása a nyár végén kezdődött, és jövő szeptemberben lesz látható.

ATEMPO.sk