Szarka Gyula új, karácsonyi lemezével turnézik

A Betlehemi csillag című új albumát mutatja be Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész és zeneszerző, a Ghymes együttes alapító tagja több helyszínen december folyamán. Komárom, Vásárút, Esztergom után hétvégén Budapesten és Nádszegen, majd Felsőszeliben láthatjuk a felvidéki művészt zenekarával.

A budapesti lemezbemutató koncertre a Fonó Budai Zenei házban kerül sor, ahol vendégei közül Szvorák Katalin felvidéki (gömöri) betlehemes dalokat és újévi köszöntőket énekel, míg Pelsőczy László prózával teszi különlegessé az estet: Ady Endre Karácsony - Harang csendül című versét és Nagy László A karácsonyfás ember című novelláját mondja el. A programban közreműködik a győri középiskolásokból álló Révai Zenei Műhely énekegyüttes.

Betlehemi csillag - Szarka Gyula és zenekara lemezbemutató koncertje vendégekkel Budapesten

Szarka Gyulának nem ez lesz az első karácsonyi műsora, mivel a Ghymes együttes Mendika című lemezével az elmúlt másfél évtizedben már bejárta a Kárpát-medencét és többszáz koncertet adott.

 

 

E program folytatásának tekinthető a Betlehemi csillag című szólóalbum, amely a magyar nyelvterület számos vidékéről eleveníti fel az advent időszak dallamkincsét.

"Rendkívül fontosnak tartom, hogy elsősorban a saját kultúránkkal legyünk tisztában, értsük és érezzük, hogy mi az a természetes közeg, ahová tartozunk és mit kaptunk örökbe. Keresztény kultúránk egyik legnagyobb ünnepe, a karácsony hagyta ránk a legnagyobb lenyomatát - dallamkincset a magyar zenetörténelemben" – mondta Szarka Gyula.

Vasárnap Felvidéken, Nádszegen hallhatjuk őket, ahol a Zsálya kórus, Forrás énekkar, Varsás Népdalkör és a Petőfi Sándor alapiskola és óvoda kórusa lép fel.

Betlehemi csillag - Szarka Gyula és zenekara lemezbemutató koncertje Nádszegen

A koncerteken Szarka Gyula mellett állandó zenekara működik közre: Csiba Juli (ének, vokál), Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek), Jelasity Péter (fúvósok), Bese Csaba (basszusgitár) és Varjú Attila (ütős hangszerek).

Betlehemi csillag - Szarka Gyula és zenekara lemezbemutató koncertje Felsőszelin

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Youtube