10 különleges magyar klip 2015-ből

Összegyűjtöttünk tíz igazán különleges klipet 2015-ből, mind magyarországi előadóktól. Talán nem is gondoltátok volna, hogy ezek hazai remekművek. Melyik a kedvencetek?

 

Belau ft. Hegyi Dóri - Island of Promise
(rendező: Damokos Attila, operatőr: Nagy Marcell)

Idén szeptemberben jelent meg a Belau nevű egyszemélyes formáció első dala, az Island of Promise, amit egyből egy remek klippel publikáltak. Azóta nem akármilyen sikereket ért el a friss zenei projekt. Annyira erős lett az első mozgóképük, hogy elnyerte a zsűri különdíját a Magyar Klipszemlén, a dal bekerült az Aranyélet nevű új HBO sorozatba, számos rádió játssza előszeretettel, valamint több külföldi zeneoldal is elismerően írt róla.

 

yvein monq - TWUN
(rendező: Horváth Viktor, operatőr: Bet Rourich)

Az Yvein Monq néven alkotó Gryllus Ábris 2010-ben tűnt fel az akkoriban formálódó budapesti wonky/jövőbeat színtéren. A szándékoltan már szinte nevetséges hangokból felépített és szirupos, bezsongott hangulatú Naomi Nights húzószáma a TWUN, amihez remek klip társul, premiere pedig a külföldi Nowness nevű oldalon volt.

 

Dope Calypso - Goodbye Monkey
(rendező: Szabó Áron, operatőr: Becsey Kristóf, Garai Gábor)

A Dope Calypso, a Haunebu és Kollaps egykori tagjaiból 2013-ban alakult garázspunk zenekar. A fővárosi formáció két sikeres nagylemezzel rendelkezik, utóbbin megjelent Goodbye Monkey című dalhoz készült a kisfilm.

 

Akkezdet Phiai+Amoeba - Vagy Mindegy
(rendező: Szimler Bálint, operatőr: Rév Marcell)

2015-ben jelent meg Szimler Bálint és Rév Marcell egész estés filmje a Balaton Method, aminek elődje a formabontó és kreatív Kodály Method volt. A hiphop körökben rendkívül népszerű Akkezdet Phiai 2010 óta dolgozik együtt az Amoebával, a fenti rendkívül trükkös videó talán a legjobban sikerült része a filmnek.

 

Mary PopKids - REVOLUTION
(rendező: Éder Krisztián, operatőr: Nagy Marcell)

A Mary Popkids 2010-ben alakult formáció, saját bevallása szerint jövő zenét játszik. A zenekar nevéhez számos minőségi klip fűződik, 2014-ben ők nyerték meg a NagySzínPad tehetségmutatót is. Még ugyanebben az évben jelent meg az első nagylemezük és azóta már megfordultak az összes komolyabb fesztiválon.

 

Ivan & The Parazol - Cold & Deep
(rendező: Damokos Attila, operatőr: Nagy Marcell)

Az Ivan & The Parazol 2010 februárjában alakult budapesti rockzenekar. Stílusukat alapvetően a '60-as, '70-es évek zenei világának és a kortárs irányzatoknak az ötvözése határozza meg. Néhány kivételt leszámítva, dalszövegeiket angol nyelven írják. Számos komoly, nemzetközi fellépés mellett a hazai koncertvilág megkerülhetetlen szereplőivé váltak, év végén jelent meg a harmadik nagylemezük, The All Right Nows címmel.

 

RUMEX - Summer Syndrome
(rendező: Fazakas Fanni, operatőr: Szigethy Márton)

A Rumex nevű egyszemélyes formáció Fazakas Fannit takarja, aki a fenti klipet is rendezte, ez volt a diplomamunkája a MOME media design szakán. 2014-ben jelent első EP-je, IAM RUMEX címmel, azóta is rendszeresen lép fel itthon és külföldön egyaránt. A Belau-hoz hasonlóan RUMEX-et is a Klipszemlén ismerhette meg szélesebb közönség, hiszen ezzel a mozgóképpel elnyerte  a legjobb rendezőnek járó díjat.

 

BLAHALOUISIANA - Ahol Összeér
(rendező: Horváth Viktor, operatőr: Becsey Kristóf)

A magyar pop-rock szcéna egyik legüdébb színfoltja a 2012-ben alakult, beat-rock műfajban utazó, öttagú Blahalouisiana. Bemutatkozó anyaguk - a 2013-ban megjelent ’Tales Of Blahalouisiana’ - után a zenekar egy újabb kislemezzel jelentkezett ’Moving On’ címmel. A formáció, koncertjeinek köszönhetően bejárta az országot, a Petőfi Rádió is előszeretettel játssza dalait.

 

Zanzinger - The Country And The Cunt
(rendező: Damokos Attila, operatőr: Nagy Marcell)

http://www.youtube.com/watch?v=m35jjHaRhJQ

Zanzinger 2012-ben kezdett zenélni, első lemeze, a folkos-akusztikus Demons Of Future And Past volt. Azóta többet között, többedmagával kiadót is alapított Lone Waltz Records néven. A dalszerző-énekes első klipjében remek ellentétben van a szellősebb dal és a kisfilmben látható garázdálkodó srácok.

 

BABEL - Out of Reach
(rendező: Szabó Áron, operatőr: Becsey Kristóf)

http://www.youtube.com/watch?v=7TWAp8b8UCY

Az öttagú BABEL 2013 végén alakult Budapesten, a tagok mindannyian a Kőbányai Zeneiskolában végeztek, zenéjükre egyszerre volt hatással a klasszikus beat/rock. A fiatal formáció már két nagylemezzel rendelkezik, tavaly NagySzínPad nevű tehetségmutatón figyelhettünk fel rájuk.

 

Huszár Béla, ATEMPO.sk