Zsugori - a Jókai Színház zenés komédiája Komáromban - Gyermek bérlet

Zsugori - zenés komédia premierje a Komáromi Jókai Színházban

2018. március 13-án, kedden 11.00 órától mutatja be a Komáromi Jókai Színház Simai Kristóf és Szarka Gyula Zsugori című zenés komédiát. Belépés Gyermek bérlettel. Mindenkit szeretettel várnak.

A Zsugori című zenés komédiában új életre támad Molière darabja, A fösvény. A szerző, Simai Kristóf a saját korába és szülővárosába, Komáromba helyezi át az eredeti történetet, mely tehát a Rákóczi szabadságharcot követő időkben játszódik. A szerzői megjelölés szerint a „kuruc háború után”. Ez a körülmény a zsugoriságnak, a kincsek rejtegetésének különleges feltételeket szab. Tehát korántsem műfordításról van szó ebben az esetben, hanem a kor divatja szerinti átdolgozásról, melyet „magyarításnak” nevez az irodalomtudomány. Helyszín, nyelv, jellemek, történeti háttér: mindez megújult színekben tűnik elénk. Olyan benyomásunk támadhat, mintha egy XVIII. századi, fergeteges és vaskos magyar bohózat bontakozna ki előttünk.

 

 

Ezt az érzést erősítik a dalbetétek, melyek szövegét és dallamait Simai kortársaitól, Csokonaitól és Pálóczi Horváth Ádámtól kölcsönöztük. A szöveget Katona Imre, a dalokat Szarka Gyula (Ghymes) írta, figyelembe véve a kortárs színház követelményeit, és jó mulatságot kínálva a közönségnek.

A rendező Béres László, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti tanácsadója a bukaresti Caragiele Színművészeti Egyetem színházrendezői szakán végzett, s évekig volta Gyergyói Figura Stúdiószínház igazgatója. Pályája során már számos emlékezetes előadást állított színpadra Romániában és Magyarországon egyaránt.

Szereplők

Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Mokos Attila
Holocsy Krisztina
Tóth Károly m. v.
Bakonyi Alexa m.v.
Béhr Márton e.h.
Jókai Ágnes m.v.
Skronka Tibor
Majorfalvi Bálint
Olasz István
Culka Ottó
Bernáth Tamás

ATEMPO.sk