Lords of the Organ - Rákász Gergely koncertje Salgótarjánban

Rákász Gergely koncertje

2018. április 6-án, pénteken 18.00 órától Salgótarjánban, a Hello Cafeban kerül sor Lords of the Organ címmel Rákász Gergely orgonaművész koncertjére. A műsorban Bach, Vivaldi és Gershwin művek csendülnek fel. Belépődíj 2500 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra a következő években. Az Orgona Lordjai olyanok a hangszer történetében, mint egy-egy bíbor színű könyvjelző az örökkévalóság enciklopédiájában.

A kötet Bachnál természetesen minden évben kinyílik, majd jobban és kevésbé ismert mesterművek között lapozgatunk, a bravúros orgona átiratok pedig mindig más, nem orgona szerzőt emelnek a Lordok közé. A koncert tehát egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket, és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.

Idén 120 éve született George Gershwin, billentyűsök méltón ünnepelhetik ezt ikonikus darabja, a Kék Rapszódia műsorra tűzésével. Rákász Gergely 2010-es teljes zenekari és zongora átirata orgonára első volt a világon. Az akkori “Egy Koncert Kékben” látványkoncerteket a Rapszódiával közel 30.000-en nézték meg Európa szerte. A zenetörténeti narrációból kiderül, miképp lehet az, hogy Gershwin az újságból tudta meg, hogy komponálni fog, hogy végzett végül rekord idő alatt, és hogy vajon kék-e a Kék rapszódia.

Egy másik zenei showman is kerek évfordulót ünnepel idén, Antonio Vivaldi 340 éve született. Az idei Lords of the Organ hangversenyek ezért több műsorszámmal is körülrajongják az olasz mestert. A hallgatóknak a koncertet hallgatva talán kedvük támad felkapni egy maszkot, elveszni a velencei forgatagban, nem tudva, hogy a következő sarkon vajon Isten talál-e rájuk a szépségben, vagy Casanova. Bach mint minden éveben idén is műsorra kerül, a szintén évfordulós Debussy, Rossini, Joplin és Bizet művei pedig alkalomszerűen színesítik a műsorokat.

ATEMPO.sk