Cenzúra és öncenzúra - Dunszt-estek Dunaszerdahelyen

Cenzúra és öncenzúra - Dunszt-estek Dunaszerdahelyen

2019. január 24-én, csütörtökön 18.00 órakor folytatódik a Dunszt-estek sorozat Cenzúra és öncenzúra címmel a dunaszerdahelyi Buena Coffee House-ban. A dunszt.sk kulturális magazin esti beszélgetésein a művészet világába nyerhetünk betekintést - igényesen, alaposan, másként.

A műsor vendége Máté Gábor, színész, rendező, a budapesti Katona József Színház igazgatója. Moderátor Dézsi Fruzsina, színikritikus. Közreműködik Gálffy József (gitár).

A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A 2018-as év sem volt színházi botrányoktól mentes, elég, ha csak a Szakács Árpád vezette kúltúrkampfra vagy az előadóművészeti-tao támogatás eltörlésére gondolunk. De hogyan is áll most ez a süllyedni látszó hajó? Mit von magával a TAO megszüntetése? Milyen kompromisszumok árán maradhat fenn egy színház? Mitől tarthat ma a szakma? Mi az a rizikó, amit még felelősen vállalhat egy művészeti intézmény? És legfőképpen: mi garantálhatja a szabadságot, a függetlenséget?

Máté Gábor 2011 óta vezeti az ország egyik legelismertebb művésszínházát, amelynek immáron több mint 30 éve társulati tagja, így a hatalmi rendszer változásai nyomán jó eséllyel újra és újra meg kellett válaszolnia a fenti kérdéseket mind alkotóként, mind magánemberként. Arról persze, hogy a színész-rendező hogyan is gondolkodik a színházi intézményrendszerről, a Magvetőnél frissen megjelent Színházi naplókból részben tájékozódhatunk – külön érdekesség, hogy a kötet már a bevezetőben előrevetíti az öncenzúrát: „felmerült a gyanú, hogy ezt bárki más is elolvassa.”

Vajon ez az öncenzúra mennyire szól pusztán a kötetnek, és mennyire szűrődik át a színházi életbe? Összemosódik-e az élet ezen két pólusa? Felfalja-e a színház a magánembert? Milyen összefüggésben áll a színházigazgatói szerepvállalással az, hogy a naplók csak 2005-ig vezetnek el? És egyáltalán: kiléphet-e egy színházigazgató civilként az utcára?

ATEMPO.sk