Teher alatt nő - színházi előadás Komáromban

Teher alatt nő - színházi előadás Komáromban

2019. május 27-én, hétfőn 19.00 órától kerül bemutatásra Bíró Kriszta Teher alatt nő - avagy: itt nem lehet megmaradni című darabja a komáromi Tátra Moziban. Belépő 8 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Három életút, három karrier, három történelmi időszak. Három nő.

Mindhárman színésznők, noha nem csupán azok. Kettejük neve még él a köztudatban, a harmadikra olvasott filoszok sem emlékeznek. Bulyovszkyné Szilágyi Lilla, Fedák Sári, Karády Katalin.

Valamiért mindhárman elmentek az országból, egyikük a földrészről is. Van, aki visszatért, van, aki nem. Meggyőződésből távoztak, sőt, menekültek, egy jobb élet reményében. Pénzt akartak, sikert akartak, nyugalmat akartak, biztonságot. Ideig-óráig megadatott. De legfőképpen függetlenségre vágytak, elsősorban a férfiaktól. Nem voltak harcos nőjogi aktivisták, csak nem értették, miért nem járnak nekik ugyanazok a lehetőségek, mint a férfiaknak.

"Az egyik krinolinban vette nyakába Európát, egyedül, és lett németül színésznő akkor, amikor az utcán még csak gardedámmal jártak a tisztességes asszonyok.

A másikból párt lett, ruhadivat, kártya-bemondás. Ő húzta fel először a szoknyáját a térdéig a színpadon., három nyelven is játszott, és rettegtek tőle a színigazgatók.

A harmadik nadrágban járt, frizura- és gallérdivat lett, a Gestapo kiverte a fogát, aztán az első adandó alkalommal megszökött az országból, hogy masamód legyen egy másik földrészen."

 

Szereplők

Bíró Kriszta
Dobra Mara
Kerekes Viktória

Rendező: Máthé Zsolt
Írta és szerkesztette: Bíró Kriszta

ATEMPO.sk