A nagyidai cigányok - a Csavar Színház előadása Prágában

A nagyidai cigányok - Gál Tamás előadása

2019. november 11-én, hétfőn 17.00 órától kerül bemutatásra Arany János A nagyidai cigányok című műve Gál Tamás (Csavar Színház) fergeteges humorú, interaktív és játékos előadásában Prágában, a Magyar Intézet nagytermében. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A Nagyidai cigányok című mű a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb alkotása, mely Arany lenyűgöző, felülmúlhatatlan humoráról árulkodik. A magyar katonák már nem bírván tartani Nagyida várát a helyi cigányságra bízzák , hogy őrizzék, védjék míg ők élelmet szerezvén vissza nem térnek. Csóri vajda azonban túljár mind a magyarok, mind a labancok eszén, s megteremti „Cigányországot”. Vagy mégsem?

Kiderül ez Gál Tamás legújabb feldolgozásából. A fergeteges humorú, interaktív, játékos előadásban elhangzó autentikus cigányzenét Bodonyi András gyűjtötte Szepsi környékéről. A dalok eredeti cigány nyelven illetve magyarul hangzanak el.

 

Gál Tamás ezzel az előadással 2010 júniusában megkapta a XXII. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján Kisvárda Polgármesterének díját, illetve nominálva volt a Magyar Szinikritikusok Díja 2010-re, illetve megkapta 2011-ben a 6. Gyermek- és Színházi Szemle Fődíját. 2017-ben az előadás megkapta a Kaleidoszkóp fődíjat.

 

Rendező: Gál Tamás
Zene: Bodonyi András
Elmesélő: Gál Tamás
Zenész: Mester László

ATEMPO.sk