123aNON (Trianon) - az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes előadása Budapesten

123aNON (Trianon) - az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes előadása Budapesten

2021. november 14-én, vasárnap 19.00 órai kezdettel az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes bemutatja a tavalyi évben készült Trianon (123aNON) című táncjátékát a budapesti Nemzeti Táncszíházban, a 10 éves Magyarság Háza jubileuma keretében.

A belépés ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: regisztracio@magyarsaghaza.info. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Egy kis magyar faluban, ahol az ott lakók békében élnek egymással és egymás mellett egy nap a történelem közbeszól, és egy tollvonással húzza át az évszázadok alatt megteremtett a harmóniát: a trianoni döntés értelmében két részre osztják a falut, elszakítva ezzel családokat, rokonokat, szerelmeseket, barátokat. Az eddig együtt, egységben élő emberek a frissen felhúzott határfal két különböző oldalán rekednek, és a határon nem lehetséges az átjárás. A korábban közösen átélt élményeket ettől fogva külön-külön kell megélniük, az emberek mégis azon dolgoznak, hogy valamilyen módon részesei legyenek egymás életének, hétköznapi eseményeinek és ünnepeinek. A tragikus élethelyzetek áthidalásában sok esetben van segítségükre az életbe vetett feltétlen hitük, illetve a derű és a humor. Hiába omlik le később a fal, a láthatatlan, fejekben élő határ mégis megmarad: amit egyszer szétszakítottak, nem lehet egykönnyen újra egységbe forrasztani, az évszázadok kemény munkájával kialakított harmónia és béke úgy tűnik, végleg elveszett.

Az előadás a két részre szakadt falu mindennapjait és ünnepeit (falubál, esküvő, temetés) tárja fel előttünk egy bimbózó szerelem történetén keresztül, néptáncos formában, Fitos Dezső és Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas táncművészek és koreográfusok rendezésében.

ATEMPO.sk