24. Mécs László Szabadegyetem – szerdai program

24. Mécs László Szabadegyetem

2022. július 13-án, szerdán folytatódik a 24. Mécs László Szabadegyetem a jászói autókempingben.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

 

Program 

Július 13. (szerda)

09.00 “Esterházy Akadémia Martoson – Esterházy politikai örökségére épülő szellemi műhely.” - Előadó: Gubik László
10.00 “Esterházy János mártírpolitikus méltó a boldoggá avatási perre.” - Előadó: Molnár Imre, történész
11.00 Előadás: “A magyar nyelv Trianon előtt és után a Felvidéken.” - Előadó: Nyíri Péter, muzeológus, irodalomtörténész, a sátoraljaújhelyi Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeumának főosztályvezetője.
15.00 Barlanglátogatás a jászói barlangban.
16.00 Előadás: “100 éve fedezték fel az Ómagyar Mária-siralom magyar nyelvű lírai nyelvemléket.” - Előadó: Takaró Mihály, irodalomtörténész

17.00 HAZAJÁRÓ közönségtalálkozó és élménybeszámoló: “Szülőföldünk a kárpát-medence.” - Előadó: Kenyeres Oszkár, a Hazajáró turisztikai-honismereti magazinműsor szerkesztője és szereplője és Jakab Sándor, a Hazajáró magazinműsor felvidéki szereplője.

19.00 Aradi TiborVarga Ferenc József Show: “Mondom a Ferinek, Tibi.” (belépő 5 euró)

 

Július 14. (csütörtök)

09.00 Gyalogtúra Debrődre a Szent László-forráshoz és a növénytemplomhoz. 12 km, gyógynövényismeret, szalonnasütés a forrásnál, tények és legendák.
15.00 Bemutató előadás: “Harci elemek bemutatása és gyakorlati foglalkozás.” - Előadó: Kopecsni Gábor, a Felvidéki Baranta Szövetség elnöke
16.00 “100 éve hunyt el a magyar irodalom kiemelkedő alakja Gárdonyi Géza (1863 – 1922).” - Előadó: Takaró Mihály, irodalomtörténész
17.00 Vetítéssel egybekötött előadás és könyvbemutató: “Csoma útján két keréken.” - Előadó: Zichó Viktor, felvidéki magyar fényképész, kalandfotós, utazó
19.00 “Hazajáró szemmel.” - Előadó: Kenyeres Oszkár, a Hazajáró turisztikai-honismereti magazinműsor szerkesztője és szereplője és Jakab Sándor

 

Július 15. (péntek)

09.00 Előadás: „Miért? - Petőfi Sándor kitalált halála és elfogadott Szibériai élete” - Előadó: Fuksz Sándor
10.00 Előadás: "Ha Luciferre biznánk a jövőt..." - Előadó: Mihályi Molnár László, felvidéki magyar költő, publicista, nyugalmazott iskolaigazgató, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke.
11.00 “Eduard Beneš sötét múltjának feketekönyve.” - Könyvbemutató: Dunajszky Géza
13.00 Templomlátogatás és autóbusz kirándulás Bodollóra, Tornára, Restére és Makrancra.
Előadók: Gábor Bertalan, szepsi római katolikus esperes-plébános, Vojta Richard, tornai római katolikus plébános és Bodnár Ferenc, Reste község polgármestere.

18.00 Hangverseny a premontrei apátság templomában: A Gaudium régizenei együttes hangversenye:

Csető Andrea előadó művész, Méry Rebeka (ének, citera, ütőhangszerek), Homoki Zsolt (koboz, lant, gitár), Németh Imre (ének, reneszánsz blockflöték, gitár, az együttes művészeti vezető).

19.30 Borkóstoló – Bemutatkozik és bemutatja borait a szepsi Bonum Vinum Borház.
A borokat bemutatja: Daragó Károly, bogácsi borlovag, és barátja Dobos László szepsi borlovag, valamint Dobos Zoltán, a szepsi Bonum Vinum Borház képviselője.

 

Július 16. (szombat)

10.00 Előadás és könyvbemutató: “Az én Petőfim – A természet vadvirágai.” - Könyvbemutató: Oriskó Norbert
11.00 Előadás: “Házy Erzsébet élete és munkássága.” - Könyvbemutató: Dunajszky Géza, felvidéki magyar író, publicista, amatőr helytörténész, Debrőd község szülöttje.
14.00 Hangverseny: A Gaudium felvidéki kéziratos gyűjteményének válogatott hangversenye.” Közreműködik a Gaudium régizenei együttes
16.00 “A napfogyatkozások kultúrtörténete.” - Előadó: Zombori Ottó
17.00 Filmvetités: “Kecskeméti Kardok.” - Előadó és a kötetlen baráti beszélgetést vezeti: Molnár H. Boglárka. a Kecskeméti TV és a MTV szerkesztő-riportere, újságíró, operatőr, műsorvezető.

 

Július 17. (vasárnap)

11.00 Ünnepi szentmise a jászóváriapátsági templomban - A misét bemutatja: Rédli Richard Imre, Imre atya.
14.00 Táborbontás

ATEMPO.sk