Stilla Pectus koncert - advent Párkányban

Stilla Pectus koncert - advent Párkányban

2022. december 4-én, vasárnap 16.00 órától kerül sor a II. adventi gyertyagyújtásra a párkányi Stilla Pectus kamarakórus közreműködésével Párkányban, a sétálóutcán. Vezényel Papp Katalin.

A Stilla Pectus kamarakórus Gulyás Györgyi kezdeményezésére 1983-ban alakult meg. Kezdetben elsősorban városi és a környékbeli falvak rendezvényein mutatkozott be. Ahogy nőtt az ismertsége, úgy vonzott magához egyre több zeneszerető, énekelni vágyó hivatásos zenészt és lelkes amatőrt. Művészeti vezetője és karnagya 1991-től Papp Katalin.

A kórus küldetésének tekinti, hogy széles körben éltesse és népszerűvé tegye a kórusmuzsikát, tagjai számára pedig megfelelő légkört biztosítson a folyamatos fejlődéshez, hogy az éneklés jótékony hatása életük részévé váljon. Olyannyira, hogy nagy büszkeségünkre néhány egykori kórustag hivatásának választotta az éneklés szép küldetését.

A kórus több mint 35 éves múltra tekint vissza, mégis képes a folyamatos megújulásra. Újabb és újabb tagokat fogad be, így lehetővé teszi az egymástól tanulás és az együtt éneklés csodájának megélését. Repertoárjában egyházi, világi és kortárs művek szerepelnek, viszont a könnyedebb műfajoktól sem idegenkedik. Az énekkar által szervezett rendezvények, zenei fesztiválok mára már hagyománnyá váltak, mint pl. a karácsonyi hangverseny, mely ma is nagy népszerűségnek örvend.

Számtalan hazai és külföldi koncerten, versenyen, illetve nemzetközi kórustalálkozókon képviselte Párkány városát. A legjelentősebb külföldi állomások : Románia – Sepsiszentgyörgy, Csehország – Prága, Németország – Blankenburg, Lengyelország – Klobuck, Ausztria – Gaming, Spanyolország – La Orotava – Tenerife, Magyarország – Esztergom, Tiszaújváros, Óz, Miskolc, Pécs, Gödöllő, Vác, Budapest.

A szakmai megmérettetéseken elért eredményei közül a legrangosabbak a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus versenyen és a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen elért helyezései. Megalakulása óta rendszeres résztvevője a Galántai Kodály Napoknak, ahol 2011-ben Hajnalok Völgye különdíjban is részesültek. Különösképpen büszkék a Visegrádi Szent György Lovagrendtől kapott dicsérő parancsra és az Anjou pajzs kitüntetésre, melyet a Rend hagyományos évi lovagavatási ünnepségén végzett rendszeres szolgálatért ítéltek oda a kórusnak.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre.

ATEMPO.sk