César Franck - ünnepi hangverseny Balassagyarmaton

César Franck - ünnepi hangverseny Balassagyarmaton

2022. december 10-én, szombaton 17.00 órakor a balassagyarmati nagytemplomban kerül sor César Franck romantikus zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából megszervezett ünnepi hangversenyre, ahová több fellépő - mint a csábi Híves Mária és az ipolybalogi Szent Korona Kórus - a Felvidékről érkezik.

Az 1822. december 10-én született César Franck a romantikus zene kiemelkedő alakjai közé tartozik. Tisztelői korának Bachját látták benne. A zenetudomány a francia szimfonikus zene egyik megteremtőjeként tartja számon.

Művészete mély és komoly vallásos érzelmeket sugároz, gyakran örömteli, boldog avagy kontemplatív felhanggal.

Zenéjéből hitének hangja hallik, máskor megfejthetetlen misztikuma árad, melynek a legsötétebb mélységektől a legmagasabb megdicsőülésig szárnyaló útját nem könnyű követni. Belső tekintélye e lelki megközelíthetetlenségében rejlik.

Zenéje arisztokratikus, mely nem mindenki számára íródott; abszolút, mert minden ábrázolástól, matériától mentes. Komplex kontrapunktikus muzsikája harmonikus nyelvezetet használ, mellyel a késő romantikus zene prototípusává vált.

A hangverseny keretében César Franck mellett J. S.Bach zeneszerzeményei is felcsendülnek.

A belépés ingyenes, adományokat viszont szívesen fogadnak a szervezők. Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Közreműködnek

Szent Felicián Kórus
Szent Korona Kórus
Híves Mária - szoprán
Takács Lilla - szoprán
Kocsis Anna - orgona
Unterwéger József Zsolt - orgona
Gedai Ágoston - orgona

Konferál

Csábi István

Vezényel

Unterwéger József Zsolt
Molnár Ottó
Pászti Károly

ATEMPO.sk