Jótékonysági est a mentális egészségért Pásztor Ádám koncertjével és kiállítással Pozsonyban

2022. november 22-én, kedden jótékonysági est kerül megrendezésre a Pozsonyi Magyar Szakkollégium és a Liszt Intézet társszervezésében. A jótékonysági gála 18.00 órától veszi kezdetét a Liszt Intézet pozsonyi épületében, a Štefánik utca 1. cím alatt.

Célja a szlovák és szlovákiai magyar pszichológusok és pszichoterapeuták közti együttműködés elősegítése. A beérkezett adományok az IPčko.sk, az Aranykert Pszichoterápiás Központ, valamint a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat javára lesznek felajánlva.

A rendezvény keretén belül komolyzenei gitárkoncertet ad Pásztor Ádám, emellett pedig megtekinthető lesz három szlovákiai magyar képzőművész, Török Bianka, Slávik Bernadett és Nagy Máté kiállítása.

Nem létezik olyan kreatív műhely, ahol ne szólna zene! - interjú Török Biankával

A kezdeményezés támogatására tetszőleges összeg egyéni utalásával van lehetőség a “Zbierka pre mentálne zdravie” nevű transzparens számlára, amelynek az IBAN kódja SK50 0900 0000 0051 9654 3340.

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Pásztor Ádám párkányi származású gitárművész. Jelenlegi repertoárja híres (Leo Brouwer, Farkas Ferenc, Frantz Casseus) és kevésbé ismert zeneszerzők (David Eres Brun, a Grammy-díjas Yalil Guerra, Flores Chaviano, Yorgos Nousis) gitárműveiből áll. A fent említett komponisták szerzeményeikkel kiemelkedően képviselik a modern nyugati zenei hagyományokat a Karib-térségtől Európáig.

Pásztor Ádám gitárművész hétéves korában kezdett hangszeren tanulni az esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskolában. A Párkányi Gimnázium elvégzése után sikeresen felvételizett a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemre, ahol Martin Krajčo növendéke volt. Hangszeres készségeit Olaszországban tökéletesítette, ahol fél évig a nemzetközileg ismert és elismert Alberto Mesircánál tanulhatott a venetoi Adriában. Tanulmányai során éppúgy foglalkoztatta az ismeretlen kortárs zene kutatása, mint ahogy a 19. századi muzsika autentikus előadásmódjának elsajátítása. Ádám repertoárjában a hallgató egyaránt megtalálhatja az ismert és ismeretlen zenét Európa szívétől egészen a Karib-térségig. Az utóbbi régió szolgál készülő hanglemeze fő témájául, amin kubai zeneszerzők gitárra írt művei csendülnek majd fel.

Ádám doktori tanulmányait a selmecbányai Ján Albrecht Akadémián folytatja, ahol kutatási témája a romantika virágkorában alkotó, sajnos mára a feledés homájába merült Emilia Giuliani műveinek konzerválása.

ATEMPO.sk