35 éves Adele, a világ egyik legsikeresebb énekesnője

Ma ünnepli 35. születésnapját Adele Emmy-, Oscar-, Golden Globe-, valamint tizenhatszoros Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző.

A londoni születésű világsztár zenei tanulmányait a híres BRIT Schoolban végezte, amit 2006 májusában fejezett be. Akkoriban egyáltalán nem készült énekesnőnek, sokkal jobban érdekelte a menedzselés, illetve szívesen segédkezett volna más előadók karrierjének beindításában.

 

 

Egy iskolai projekt keretein belül felvett egy háromdalos demót, melyet egyik barátja feltöltött a MySpace-re, ahol hatalmas sikere lett a hallgatók körében. Ezek után futott be egy ajánlat az XL lemezkiadótól. 2008-ban jelentette meg első stúdióalbumát, a 19-et, amelyről megjelentek a Chasing Pavements és a Make You Feel My Love című dalai; mindkettő bejutott a Top 5-be az Egyesült Királyságban. Az album nyolcszoros platina minősítést ért el hazájában, míg az Egyesült Államokban háromszoros platinát szerzett. Adele elnyerte a Brit Awards Rising Star-díját, valamint 2009-ben az 51. Grammy-gálán A legjobb új előadónak járó Grammy-díjat.

 

 

Adele második stúdióalbuma, a 21 2011 elején jelent meg. Több mint 31 millió eladott példánnyal a 21. század legkelendőbb albumává vált. Az Egyesült Királyságban tizennyolcszoros platina minősítést (ez minden idők legmagasabb minősítése szóló előadótól), az Egyesült Államokban pedig gyémánt minősítést kapott. A Billboard szerint a 21 a legjobban teljesítő album az amerikai slágerlisták történetében, 24 hétig vezette a Billboard 200-as albumlistát (ez a leghosszabb idő, amit női előadó valaha is elért). Ő volt az első női előadó a Billboard Hot 100 történetében, akinek önálló előadóként egyidejűleg három Top 10-es kislemeze volt a Rolling in the Deep, a Someone Like You és a Set Fire to the Rain című dalokkal, amelyek mind elérték a lista csúcsát. Az album rekordot jelentő hat Grammy-díjat érdemelt ki, köztük Az év albumának járó díjat, valamint Az év brit albumának járó Brit-díjat. A 21 sikere által Adele többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

 

 

2012-ben Adele kiadta a Skyfall című dalt, melyet az azonos című James Bond-filmhez írt és vett fel. A dal elnyerte A legjobb eredeti betétdalnak járó Oscar-, és Golden Globe-díjakat. 2015-ben jelent meg harmadik stúdióalbuma, a 25, amely az év legkelendőbb albuma lett, és első heti eladási rekordokat döntött az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A 25 volt a második albuma, amely gyémánt minősítést kapott az Egyesült Államokban, valamint öt Grammy-díjat szerzett, köztük Az év albumát, valamint négy Brit-díjat, köztük Az év brit albumát is elnyerte. Első kislemezes dala, a Hello az első olyan dal az Egyesült Államokban, amelyből a megjelenését követő egy héten belül több mint egymillió digitális példányt adtak el. Negyedik stúdióalbuma, a 30, amelyen megtalálható az Easy on Me című listavezető kislemez, 2021-ben jelent meg, és az év legkelendőbb albuma lett világszerte, beleértve az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot is. A 30 elnyerte Az év brit albumának járó 2022-es Brit-díjat.

 

 

Adele a világ egyik legsikeresebb zenei előadója, több mint 120 millió eladott lemezzel. Elismerései közül kiemelendő tizenhat Grammy-díja és tizenkettő Brit-díja. 2011-ben, 2012-ben és 2016-ban a Billboard „Az év előadójának” választotta. A 2012-es és 2016-os Ivor Novello Awards-on Adele-t a Brit Dalszerzők, Zeneszerzők és Szerzők Akadémiája „Az év dalszerzőjének” választotta. 2012-ben a VH1 „100 Legnagyobb Női Zenészei” listáján az ötödik helyen szerepelt. A Time magazin 2012-ben, 2016-ban és 2022-ben a világ legbefolyásosabb emberei közé választotta. A 2013-as Queen's Birthday Honours-on „Brit Birodalom Tagja” kitüntetést kapott a zenében tett szolgálataiért. Harmadik turnéja látogatottsági rekordokat döntött világszerte, többek között az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban, 21 című albuma pedig bekerült a Rolling Stone Minden idők 500 legjobb albuma (2020) közé.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Adele FB