JELÖLD KEDVENCEDET: Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj 2018-ban is

Idén ősszel hetedik alkalommal adják át a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díjakat. A szervezőbizottság a gálaműsort 2018. november 17-én, szombaton Naszvad község művelődési házában rendezi meg. A díjra érdemeseket már most lehet jelölni az elismerésre.

 

 

A Csemadok Naszvadi Alapszervezete, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és az ötletgazda, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró 2011-ben megalapította a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat, melyhez hamarosan csatlakozott a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága.

A Harmónia-díjak ünnepélyes átadására először a Komáromi Jókai Színházban került sor 2012. február 25-én, ezt követően Dunaszerdahelyen, Kassán, Somorján, Nagykaposon és 2017-ben Érsekújvárban is átadták az elismeréseket.

A 2018. május 18-án Komáromban megtartott, az alapítók által kezdeményezett kuratóriumi gyűlés jelentős változásokat hozott a jelölési folyamat, illetve a Harmónia-díjasok kiválasztása terén.

A jelölés egyszerűsítése érdekében 2018-tól a Harmónia-díj nem nevez meg kategóriákat, így a jelölőnek ezt nem kell meghatároznia, tehát könnyebbé válik azoknak a jelölteknek a nevezése, akik nehezen behatárolható-, illetve több zenei műfajban is alkotnak.

A Harmónia-díj szakmai nívójának megőrzése érdekében a Harmónia Kuratórium a nevezések függvényében, a nevezési határidő lejárta után alakítja ki azokat a kategóriákat, amelyekben 2018-ban díjakat kíván kiosztani, továbbá megfogalmazza a hozzájuk tartozó szakmai indoklást is (kivétel ez alól a Harmónia Életműdíj, mely továbbra is megmarad eredeti formájában).

2018-tól csak olyan jelölt nevezhető, aki legalább a nevezési határidő utolsó napjáig (jelen esetben ez 2018. szeptember 29.) betölti a 18. életévét.

Harmónia-díjra jelölhetők műfaji megkötés nélkül szlovákiai magyar zenészek, szólisták, zeneszerzők, zeneesztéták, zenekritikusok, hangménökök, zenei producerek, zenekarok, együttesek csoportok, kórusok és egyéb zenei produkciók, továbbá olyan szakemberek, akik kiemelkedő teljesítményükkel gazdagítják a felvidéki magyar zenekultúrát. A könnyűzene, a világzene, a dzsessz és az énekelt vers műfajában a legutóbbi három évben megjelent, eddig nem jelölt dalok is nevezhetők. Személy esetében a jelöltnek magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak kell lennie. Zenekarok, együttesek, csoportok esetében a tagok döntő többségének magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak, székhelyüknek pedig a Szlovák Köztársaság területén kell lennie. (Speciális esetekben a kuratórium dönt a nevezésről.)

Harmónia-díjra jelölhetnek magánszemélyek, kulturális és nonprofit szervezetek a világ bármelyik pontjáról. Minden magánszemély és szervezet több jelöltet is nevezhet. A javaslatot tevő köteles minimum 500 karakterben mellékelni a jelölt életrajzát, és szakmailag megindokolni a felterjesztést. A Harmónia Kuratórium 2018-tól nagyon szigorúan veszi az életrajz és az egyéb mellékelt anyagok csatolását, amelyek a díj odaítélése tekintetében nyomatékosan befolyásolhatják a jelölt további sorsát. Politikai pártok, mozgalmak nem jelölhetnek.

 

 

A Harmónia Kuratórium a nevezések alapján 2018-tól már nem titkos szavazással, hanem közös szakmai vita alapján hoz döntést a díjazottakról.

A jelöléseket kizárólag elektronikus úton, az új, egyszerűsített JELÖLÉSI LAP kitöltésével fogadják el 2018. szeptember 29., éjfélig.

Harmónia-díjas egyének, zenekarok, együttesek, csoportok nem jelölhetők újra, kivétel ez alól egy előadó vagy zenekar eddig nem nevezett saját dala.

A jelölési eljárás szabályszerű lefolytatását a dokumentumok megőrzésével garantálják, szükség esetén a kuratórium tagjainak közreműködésével ellenőrizhető a végeredmény. A határidő letelte után beérkező, vagy hiányosan kitöltött jelölések érvénytelenek.

A Harmónia-díj alapítói minden évben megállapítják, hogy kívánnak-e módosítani a Harmónia-díj lebonyolítási szabályzatán. Az alapítók hagyják jóvá a szabályzatot, a gálaest programját, valamint a meghívottak listáját. A lebonyolítási szabályzatról a Harmónia Kuratórium a Harmónia-díj alapítóival közösen dönt.

A Harmónia-díj alapítói kötelezik a Harmónia Kuratórium tagjait, hogy döntésüket kizárólag saját belátásuk, tudásuk és értékrendjük szerint hozzák meg szakmai konszenzus alapján, s a közös döntést nem árulhatják el senkinek az eredmény hivatalos kihirdetéséig.

A Harmónia-díj szervezőbizottsága örömmel fogadja magánszemélyek, cégek és szervezetek adományait, melyet teljes mértékben a Harmónia-díj kiadásainak és fejlesztésének fedezésére fordítanak, az adományozók névsorát és az adományozott összeg nagyságát honlapjukon igény szerint feltüntetik. Információkat ezzel kapcsolatban a www.harmoniadij.sk oldalon találhatnak, illetve az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen érdeklődhetnek.

 

 

Tavaly Érsekújvárban került megrendezésre a gálaműsor, ahol összesen 7 kategóriában osztottak ki díjakat:

Az év komolyzenei szólistája, kórusa vagy zenekara kategóriában idén a Józsa Mónika vezette Kodály Zoltán Daloskört díjazták.

A Fabotó Citerazenekar vezetője Boczán Ferenc személyesen vette át Az év hagyományőrző népzenésze vagy népi zenekara kategória győztesének járó elismerést.

Az év dala kategóriában Emmer Péter győzött a Végtelen út című szerzeményével, mely portálunkon debütált.

Az év könnyűzenei együttese 2017-ben az Expired Passport zenekar lett.

Takács Bálint dobost választotta a kuratórium Az év szólistája, zenekara vagy csoportja megzenésített vers, világzene, musical vagy dzsessz műfajban kategória legjobbjának.

Az év fiatal énekese vagy hangszeres muzsikusa (15-től 25 éves korig) kategória legjobbja idén a világhírű Andreas Varady gitáros lett.

Életműdíjjal ezúttal Duka-Zólyomi Emesét jutalmazták.

ZE, ATEMPO.sk