Liliomfi - nézzünk színházi előadást a TV-ben

A Budaörsi Latinovits Színház előadásában láthatjuk Szigligeti Ede - Vecsei H. Miklós - Kovács Adrián: Liliomfi című társadalmi zenebonáját ma este TV-ben.

Ennek a darabnak már a címe is ámítás. Liliomfit nem is Liliomfinak hívják, sőt, másképp. De ezzel nincs egyedül: itt senki sem az, aki, és semmi nem az, ami. Még a hazugság sem igazi hazugság, hiszen színészek hazudnak, márpedig azoknak rendes ember szavát sem hiszi amúgy sem. Az efféle helyzetekből a való életben cifra kis bonyodalmak szoktak adódni és nincs ez másképpen ebben a népszínműben sem, ahol senki sem az, aki, viszont minden ajtó fülekkel van kitapétázva, és minden fillér kölcsönben van, a különbség talán egyedül annyi, hogy itt végül minden és mindenki a helyére kerül, a szerelmesek egymáséi lesznek, a hoppon maradtak megtanulják hazájuknak tekinteni a hoppot, a pénz pedig - és talán mégiscsak ez a legfontosabb - a családban marad.

Az előadásról készült felvételt az M5 műsorán láthatjuk április 20-án, kedden 21.00 órától.

 

ITT NÉZD ONLINE 

 

Szigligeti Ede az 1848/49-es forradalom leverése utáni megfáradt, csalódott hangulatban mindössze két délután alatt írta meg a magyar drámairodalom legtöbbet játszott komédiáját. Közel két évszázada ad reményt és erőt „e rút világban” Liliomfi és Mariska minden ukázt felülíró szerelme, Szellemfi játékkedve és a teátristák fantáziája. A színház e varázsos légköre Szigligetit is rabul ejtette, hiszen Petőfihez és Aranyhoz hasonlóan, maga is vándorszínésznek állt. A Makk Károly rendezte, évtizedek alatt kultfilmmé avanzsált változathoz hasonlóan, a Budaörsi Latinovits Színház előadása sem hagyja el az eredeti mű báját, s nevetésből nevetésbe ejtve ébreszt rá minket a játék, a barátság és a szerelem fontosságára a szürke hétköznapokban.

Szilvai professzor sok év után jön el Örsőre, hogy Kamilla kisasszonynál neveltetett gyámlányát, Mariskát magával vigye Pestre és hozzáadja unokaöccséhez, Gyulához. Mariska azonban egy Liliomfi nevű vándorszínésszel esett szerelembe, aki megesküszik neki, hogy a világ végére is követni fogja. Így keverednek el Baladonyra, Kányai fogadójába, ahol egy régi hitelező, egy felbőszült apa, egy bécsi kérő és ki tudja még kik várják őket, mert itt senki és semmi nem az ami, míg ki nem derül, hogy Liliomfi maga…

 

Játszák

Kamilla, koros fiatalasszony SPOLARICS ANDREA
Szilvai Tódor, magát többre tartó egyetemi bárki ILYÉS RÓBERT
Id. Schwartz Adolf BREGYÁN PÉTER
Mariska, Szilvai gyámlánya, Kamilla neveltje WASKOVICS ANDREA m.v.
Erzsi, Kányai lánya RUJDER VIVIEN m.v.
Liliomfi, teátrista SZABÓ SEBESTYÉN LÁSZLÓ m.v.
Szellemfi, segédteátrista BÖRÖNDI BENCE
Ifj. Schwartz Adolfka, bécsi nemes LESTYÁN ATTILA m.v.
Kányai, fogadós GYÖNGYÖSI ZOLTÁN m.v.
Gyuri, pincér FIGECZKY BENCE m.v.
Sz. Ede, törzsvendég DÓRA BÉLA m.v.

Zenészek: BABAY BÉLA, BALÁZS TAMÁS, TABÁNYI TIBOR / KARDOS LÁSZLÓ

 

dramaturg VECSEI H. MIKLÓS
átdolgozó VECSEI H. MIKLÓS, IFJ. VIDNYÁNSZKY ATTILA
zeneszerző KOVÁCS ADRIÁN
a rendező munkatársa JUHÁSZ GABRIELLA
rendező IFJ. VIDNYÁNSZKY ATTILA

Roni, ATEMPO.sk