Belecsapnak a lecsóba – Csütörtökön este nyolc órakor indul a Felvidéki HatosFogat

Két felvidéki, egy dal – Szombaton A DAL színpadán Szekér Gergő és a Hazatérsz

Azért született ez az interneten látható műsor, mert Samu István főszerkesztőnek, a Privát Szoba elindítójának régóta elege van a képmutatás kultúrájából, ami nemcsak nálunk burjánzik, hanem az egész világban. Február 18-tól minden csütörtökön este 20 óra magasságában lesz látható a Felvidéki HatosFogat, a havonta jelentkező Privát Szoba nehéztüzérsége, amely őszintén és kendőzetlenül rávilágít a felvidéki és közvetlen világunk történéseire. A műsort a Privát Szoba média és hírszerkesztő nonprofit vállalkozás jegyzi. Az első adás előtt körülnéztünk a kulisszák mögött.

 

„A Privát Szoba média és hírszerkesztő nonprofit vállalkozás úgy jött létre, hogy először Beck Karcsi szeretett volna egy rádiós podcastot még 2018 decemberében, mert úgy éreztük, valahogy hiánycikkek a felvidéki pártpolitikai hátszéllel működő médiákon kívül a tabuk nélküli podcast műsorok” – fogad Samu István főszerkesztő –

„Olyan műsort szerettünk volna, amely, természetesen videó anyaggal, megtekinthető a szociális hálókon is. Azután tovább ötleteltünk. Szulcsányi Dani, az egyik gyermekkori barátunk társaságában pedig egy borozgatás közepette bedobta a Privát Szoba nevet, és nekem azonnal megtetszett, hát valahogy így alakult ki” – mondja az indulásról a gútai tanár és társadalomkutató.

A többi internetes műsorhoz képest, amelyek megtekinthetők vagy hallgathatók a neten, ők voltak az elsők, akik élőben, vágatlanul adják a műsort. „Szerintem ez innováció volt a Felvidéken” – jegyzi meg Samu István.

 

Privát Szoba

 

Egy év, negyven téma

Ma a tulajdonképpeni Privát Szoba stábjának a csapata felduzzadt. Görözdi Szilárd és Domján Gergely technikusokon kívül a stáb tagjai Kurucz József, Varga Dávid, Varga Kiss Linda, Ferenczi Kornél, a visszatérő ötletgazda Beck Károly, Nagy Benjámin informatikus és nem utolsó sorban Takács Márió, az új producer.

„Hihetetlen tempót diktálunk magunknak. Alig lettünk egyévesek és majdnem negyven adás van mögöttünk. szinte minden héten, csütörtökön. Hogy melyek voltak a Privát Szoba eddigi legizgalmasabb témái, mindenkinek a saját ízlésére bíznám”

– jegyzi meg Samu István, hozzátéve, számára mindegyik izgalmas volt. „Mert színesek a témák és kihívást okoznak a felkészülésben, mindig tanulhatok belőlük, új információkat kapok vagy olyan megvilágítást, hogy meg kell újból néznem sokszor az adást, hogy mélyebben is elgondolkodjam a mondanivalókon. Egyetlen egyszer viszont az adrenalinom nekem is magas volt. Gyimesi Gyuri parlamenti képviselőnek fontos szavazás közepette, majd végezve az adásba kellett érnie Berényi Jóskához és Mózes Szabolcshoz. Na, ott nem csak a téma volt izgalmas” – sorolja.

A Felvidéki Hatosfogat ötlete is borozgatás alkalmával vetődött fel, hiszen a főszerkesztő szerint minden nagy ötlet borozgatás közepette születik. „A tavalyi év utolsó előtti napján Bernáth Tamás színművésszel, Letrich Richárd felvidéki undergrund youtuberrel, reklámszakemberrel, a párkányi Csücskék elmélkedő mesterlövészével és Zupko Tamás polgármesterrel közvetítettük a Privát Szobát. A műsor utáni ››még őszintébb‹‹ beszélgetésünk alatt született meg a fejemben az egyébként nem új koncepció, hogy

rakjunk össze egy olyan csapatot, amelyik teljesen őszintén, a maga személyiségét beletéve rávilágít a felvidéki és a közvetlen világunk történéseire kendőzetlenül. Ugyanis nekem hosszú ideje elegem lett a képmutatás kultúrájából, ami szétburjánzott, persze nemcsak nálunk, hanem az egész világban is” – utal a műsor születésére.

 

Felvidéki HatosFogat

 

Közönséggel álmodott

„Nagyon jól sikerült az év végi műsor, úgy tudom, tizenöt ezres volt a nézettsége. Amikor Samu István felkért, hogy vállalnék-e szerepet a Felvidéki HatosFogatban, azonnal igent mondtam” – veszi át a szót Bernáth Tamás színész, a Komáromi Jókai Színház társulati tagja, majd folytatja –

„Szeretem a nyíltságot, az őszinteséget. Természetesen, tudni kell, mikor, mit lehet mondani, hogy ne sértsük meg a másikat. Ebben a műsorban mindenki őszintén mondja el a véleményét. Nagyon jó ötletnek tartom a Privát Szobában, hogy több szemszögből közelítenek egy témához.

Aki visszakeresi az előző adásokat, érdekes témákra bukkanhat. Az is nagyon érdekes adás volt, amikor legutóbb középiskolásokkal beszélgettek, hogyan unják ezt a karantént, és mi minden marad ki ezáltal az életükből” – tudatja a színész szomorúan megjegyezve, hogy a színészek életéből pedig a közönség hiányzik mostanában. „A Komáromi Jókai Színházban online tevékenykedünk, különböző dolgokban játszunk, amit utómunkákkal később lead a színház. Szerepeltem a Profik háza és a Terra Granus című felolvasó színházi produkciókban, Matusek Attila, illetve Olasz István rendezésében, egy másik videófelvételen szavaltam.

Nagyon hiányzik a közönség. A minap még álmodtam is A padlás című musicallel. Természetesen telt ház volt, élő közönséggel.”

– vallja be Bernáth Tamás. Ő ajánlotta a főcímzene megkomponálásra Ropog Józsefet, vagyis Josét, a feltörekvő felvidéki rappert.

 

Felvidéki HatosFogat

 

Főcímdal néhány nap alatt

Jó választás volt. Samu István főszerkesztő elmondása szerint csupán tizenöt szót küldött át Josénak, amiket kért, hogy szerepeljenek a szövegben, a rapper pedig fél órán belül szuper felkonfdalt alkotott. „Ezt eddig Freddie Mercuryról hallottam, aki fürdés közben írt meg egy dalt.

Emelem képzeletbeli kalapom José előtt! Ráadásul készséges volt. Ilyen egy igazi, műmájer máz nélküli, felvidéki magyar együttműködés. José egy újabb felvidéki tehetségünk az beton biztos” – fogalmaz.

„Apukája, Ropog József színész révén kiskorától ismerem őt. Nagyon tehetséges előadónak, énekesnek, rappernek tartom. Nagyon jó érzéke van ehhez a műfajhoz, amit csinál. A Felvidéki HatosFogat főcímzenéjéhez adtam neki néhány ötletet, hogy milyen irányban menjen, nagyon egy húron pendültünk.

Közvetlen, vidám, frappáns felpezsdítő zene lett, amire azt mondja az ember, hogy ezt szeretem, és leül és megnézi a műsort. A szöveg is jópofa és odaütős lett” – teszi hozzá Bernáth Tamás.

„Mondanom sem kell, nagyon megtisztelve éreztem magam, hogy én jutottam az eszébe” – jegyzi meg Ropog József José„Amikor elmesélte, miről is lenne szó, egyből igent mondtam és el is kezdett azonnal pörögni az agyam, mert régóta kacérkodom már az effajta zeneszerzéssel. Jól is jött, hogy ráhangolódtam a témára, mert nem kaptam túl sok időt, következő héten szerdára kérték, hogy mutassak nekik valamit. Első körben a zenére fókuszáltam, azt szerettem volna ››világra hozni‹‹, hogy elkészüljön a dal fundamentuma. Közben persze gondolkodtam a szövegvilágon, a rímeken, feljegyeztem a gondolataimat, a rímpárokat. Zenével, szöveggel, felvétellel, tokkal-vonóval hétfő délutánra elkészültem a főcímzenével.

Óriási öröm volt számomra, hogy amit elküldtem a megrendelőknek, azt egy az egyben, úgy, ahogy volt, elfogadták, mégpedig abszolút elégedettek voltak és azt hiszem, ennél nagyobb elismerést nem kaphattam.

Így aztán a hangmérnöki utómunkákra maradt négy napom, a végleges dalt péntekre kérték” – avat be a rapper, aki fontosnak tartja, hogy legyen a Felvidéken egy olyan műsor, amely kifejezetten a mi életünkkel, a mi problémáinkkal, a bennünket körülvevő történésekkel foglalkozzon. „Mégpedig nem köntörfalazva, hanem belecsapva a lecsóba. Ezért is tetszett ez a projekt már az elejétől fogva és ezért is vállaltam el gondolkodás nélkül a felkérést” – nyilatkozza José, aki új dalokon, sőt új albumon dolgozik.

 

José

 

„Kőházy FankaDeli Feri cimborám felkért, hogy szerepeljek a B terves srácokkal karöltve egy olyan digitális albumon, amelyen három-három szóló dal található minden egyes B terv-tagtól. Az albumon a legutóbbi klipes dalom, a Gyere haza című dal szerepel majd, két kiadatlan dallal együtt, amelyek címe Nem tanultuk meg még és Világítótorony. Elég döcögősen halad a projekt, sajnos nem tudni, mikor készül el, ám az biztos, hogy a két új dalom szerepelni fog a már sokszor emlegetett érkező szólóalbumomon is, amelyet szeretnék minél előbb tető alá hozni, ugyanis igazán ideje lenne.

A fejemben már összeállt, vannak félkész dalok, teljesen készek is, szövegeket, témákat, dallamokat jegyeztem fel, szóval remélhetőleg reális esély van rá, hogy hamarosan megszülessen az album” – meséli Ropog József.

 

A Felvidéki HatosFogat tehát február 18-én, csütörtökön este nyolc órakor belecsap a lecsóba a Facebookon, Youtubeon. Vajon milyen nézői reakciókra számítanak az alkotók?

 

„Reméljük a legjobbat. Isten, a szívünk, az eszünk, meg a szánk úgy segéljen minket! Ja, meg majd elfelejtettem, a támogatók is!” – zárja rövidre Samu István főszerkesztő. „Hogy nehéz tüzér leszek-e a magam nyolcvanöt kilójával, azt nem tudom…

Olyan műfajt próbálunk bevinni az éterbe, ami még nincs a Felvidéken. Ilyen műsorral még nem találkozott a közönség. Szerintem sokan megtekintik majd, mert eleve a Privát Szobának is nagy a nézettsége. Érdekes műsornak ígérkezik. Majd meglátják!” – ígéri Bernáth Tamás. Higgyünk neki!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Privát Szoba archívum