OTT VOLTUNK: Éliás Gyula Jr. koncertje koronázta meg az évet

OTT VOLTUNK: Éliás Gyula Jr. koncertje koronázta meg 2017-et

A prémium zenét kínáló balassagyarmati JazzOn! harmadik alkalommal várta a jó és igényes muzsika kedvelőit. Az év utolsó jazzfesztiválja Éliás Gyula Jr. koncerttel koronázta meg 2017-et.

A színpadra három zenész kíséretében érkezett Gyula, dobokon Prohászka Zsolt, billentyűkön Tempfli Erik, basszusgitáron pedig Geier Attila kísérte (aki az első nap fellépőjét, Temese Bercit helyettesítette kitűnően).

A koncerten betekintést nyerhettünk Gyula igazán bőséges repertoárjába és egy időutazásban vehettünk részt. A saját szerzeményein túl a legnagyobb világslágerekbe is belekóstolhattunk pár perc erejéig, hallhattunk dalokat Barry White-tól, a Queen-en át a Depeche Mode-ig.

 

Éliás Gyula Jr. és Lombos Marci

Gyula stílusa a „jazzesen popos és poposan jazzes”, amiről a közönség is megbizonyosodhatott. Az élményt hosszan tartó tapssal köszönte meg hallgatóság a kitűnő zenészeknek.

 

Éliás Gyula Jr. Artisjus-díjas énekművész, zeneszerző, énektanár a 90-es évek elején tűnt fel. Számos zenekarban zenélt és a legismertebb hazai előadókkal állt már egy színpadon. 2007-ben jelent meg első stúdió albuma Jól Vagyok címmel, melynek címadó dala igazi sláger a mai napig. 2009-ben a Jazzy Dalverseny legjobb férfi énekese lett. 2013-ban és 2015-ben is bekerült egy-egy szerzeménye a Magyarországi Eurovíziós dalválogató legjobbjai közé.

 

A koncert után pár kérdés erejéig elcsíptük Éliás Gyulát:

Szuper volt a koncert, igazi buli. Köszönjük. Te hogy érezted magad?

Fantasztikus hangulat volt, rengeteget számít, amikor örül nekünk a közönség. Ez abból is látszott, ahogyan visszaénekelték az improvizált dallamokat a koncertemen, illetve ahogy velünk énekelték a dalokat. Meg is kérdeztem a nagyérdeműt, hogy itt mindenki járt-e énektanárhoz :-) Az egész fogadtatás, szervezés nagyszerű volt, örömmel játszottam a JazzOn!-on. A "Jól vagyok" igazán őszintén hangzott el.

 

Éliás Gyula Jr.

 

Nagyon bő a repertoárod :-) Megszámolni sem tudtam, mennyi dalból játszottatok részleteket. Hogy állítod össze a koncert programját?

A repertoárom folyamatosan bővül, de mivel régóta énekelek természetesen vannak alapslágerek, amelyeket mindig eljátszom, hiszen várja is tőlem a közönség. A Barry White - dalok mellett gondolok itt a Jól vagyok, az Úgy lennék, a Mindhalálig várni rád című saját szerzeményeimre, vagy a már retrónak számító Kacsamadárra.

Egyébként jellemző minden koncertemre az impró, ami a jazz-es múltamból jön, és amit nagyon szeretnek a velem játszó zenészek és a közönség egyaránt. Előfordul, hogy senki nem tudja mi jön, egymásra nézünk a zenekarommal, és egy aktuális funky slágerből átváltunk a We are the Champions című dalra. Ezek a váratlan fordulatok teszik még élőbbé a koncertjeimet.

Éliás Gyula Jr.

 

Hogyan értékeled a 2017-es évedet?

2017 sok örömet és sok változást hozott az életembe. Rengeteg felkérésem volt, pozitív visszajelzésekkel, új dalok születtek, új impulzusok értek. És új feladatok várnak rám.

És milyen lesz 2018?

2018-ban szeretném rendezni a dolgaimat. Azt olvastam valahol; ez a tisztázás éve. Elengedjük, ami elavult, fölöslegessé vált, és elkezdjük felépíteni az újat. Ez nálam aktuális. Sok boldogságot, erőt és hitet kívánok ehhez az olvasóknak is!

Köszönjük és sok sikert kívánok neked ezekhez!


A JazzOn! most is megmutatta, hogy méltón viselheti a Premium Music alcímet. Találkozunk 2018-ban is :-)

 

2. NAP

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos és Zaťko Ervin