Ilyen volt a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 1. Szemléje

2014. augusztus 1-jén, pénteken tartották meg Perbetén a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok 1. Szemléjét a SZMAZE és Tumultus Polgári Társulás szervezésében. Az V. Tumultus Fesztivál keretében lezajlott tehetségkutató egyben a Kárpát-medencei Hangfoglaló Tehetségkutató felvidéki fordulója volt, és a szabályok értelmében a perbetei győztes egyenes ágon bekerült a budapesti SYMA Csarnokban megrendezendő döntőre. A perbetei versenyen eredetileg tizenhárman indultak volna, ám Farkas Melinda betegség miatt sajnos nem tudta vállalni a megmérettetést, így a következő zenekarok mérkőzhettek meg egymással:

A Tumultus Fesztivált és a zenekarok szemléjét izgalmas hangszerbemutatók, beszélgetések és workshopok is tarkították. Pénteken Csintalan MárkCsintalan György és Domonkos Gábor, a Kőbányai Zenei Stúdió növendékei léptek pódiumra, szombaton pedig Temesi Berci adott értékes tanácsokat a zenekaroknak és a fesztiválozóknak. Ezt követően bekapcsolódott abba a kerekasztal-beszélgetésbe, amely az élőzenéről, a tehetséggondozásról, a felvidéki zenei klubokról és fesztiválokról, továbbá az amatőr zenekarok kitörési lehetőségeiről szólt. Lacza Gergely beszélgetőtársai Bercin kívül Michnya „Big Man“ Róbert és az egyik zsűritag, Tornóczi „Last Bluesman“ Tibor voltak. A beszélgetés után a gútai GV Guitars gitárkészítő manufaktúra mutatkozott be.

A szakmai zsűrit az alábbi tagok alkották:

  • Cserteg István, a tatabányai Peron Music Alapítvány igazgatója, zenei tehetségkutatók szervezője és koordinátora
  • Dandó Zoltán, zenész, szövegíró, zeneszerző, producer, hangszerelő, Vastag Csaba zenekarának tagja, az együttes vezetője
  • Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója
  • Lacza Gergely, a SZMAZE elnöke, a Harmónia-díj egyik alapítója
  • Puha József, a Pátria rádió munkatársa, a zenei rovatok vezetője
  • Tornóczi "Bluesman Last" Tibor, a Last Blues Band alapítója, a História és a Vadkerti Imre Band herflise, zenész, dalszövegíró, multiinstrumentalista
  • Újfalusi Gábor, a Nemzeti Művelődesi Intézet munkatársa, a Hangfoglaló tehetségkutató egyik fő szervezője (a zsűri elnöke)

Az eredményhirdetésre a szombati nap folyamán került sor. A közönségdíjas a perbetei The Flannels lett, akik Tóth Tibor és a Médiagerilla portál jóvoltából egy professzionális honlappal lesznek gazdagabbak.

A zsűri végül úgy döntött, hogy négy fellépőt díjaz, három megosztott második hely és egy első hely várta gazdáját.

Rainy Mood

Rainy Mood

Megosztott második helyezettként a dunaszerdahelyi Rainy Mood fellépési lehetőséget nyert a fesztivál szombati napján közvetlenül az esti sztárvendég (Ossian) előtt.

Gilotin

Gilotin

Szintén második lett az ímelyi Gilotin, akik Cserteg István jóvoltából idén októberben részt vehetnek a tatabányai Peron Music Tehetségkutatón.

Tyger

Tyger

Ugyancsak második lett a losonci Tyger, akik Dombóvári Balázs Dombesz jóvoltából a Decibel Sound ajándékát (egy zeneszám professzionális hangfelvétele, keverése és masterelése) nyerték.

Kerecsen

Kerecsen

Az első helyezett pedig a révkomáromi Kerecsen lett, akik automatikusan bejutottak a Hangfoglaló Tehetségkutató döntőjére.

Puha József a közeljövőben pedig a négy kiemelt zenekarral (Kerecsen, Gilotin, Rainy Mood, Tyger) 1-1 órás exkluzív zenés beszélgetést készít a Pátria rádióban.

Köszönet a szervezőknek, a résztvevőknek és a nyerteseknek pedig gratulálunk! Találkozzunk jövőre is Perbetén!

szemle01
szemle02
szemle03
szemle04
szemle05
szemle06
szemle07
szemle08
szemle09
szemle10
szemle11
szemle12
szemle13
szemle14
szemle15
szemle16
szemle17
szemle18
szemle19
szemle20
szemle21
szemle22

Lacza Gergely, ATEMPO.sk
fotó: zene.sk