OTT JÁRTUNK: Egész nap ünnepelt a Csemadok – Így vette át díját portálunk főszerkesztője (FOTÓK, VIDEÓ)

Hetvenötödik születésnapját ünnepelte a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Csemadok március 9-én, szombaton, érsekújvári székházában. Azért ott, mert az 1949. március ötödikei pozsonyi alakuló közgyűlést követően az érsekújváriak már március 20-án létrehozták az ország első Csemadok-alapszervezetét, amelynek élére Tatárik Emil pedagógust választották.

 

Csemadok 75

 

Bárdos Gyula elnök történelmi áttekintést adott, 20 Csemadokost díjaztak, késő délután ünnepi műsor volt a kultúrházban, ahol ünnepi beszédet mondott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Mindezek előtt két érsekújvári személyiség előtt tisztelegtek a résztvevők emléktábláik megkoszorúzásával. Sidó Zoltán, a Csemadok volt országos elnöke és főtitkára 2013-ban hunyt el. Záhorszky Elemér a Csemadok alapító tagja volt, táncos komikus és rendező, a legendás Zenés Színpad vezetője 2016 óta az égi színházban rendez.

 

Csemadok 75

 

Bárdos Gyula kiváló beszédet mondott

Bárdos Gyula beszédében kiemelte, hogy a Csemadok hitelét mindig a becsületes Csemadok-tagok támogatása és kitartása őrizte meg, a legnehezebb körülmények között is. Beszéde végén az elnök köszönetet mondott mindeninek, aki az elmúlt hetvenöt évben hozzájárult ahhoz, hogy szülőföldünkön magyarként tudjunk boldogulni.
Hetvenötödik születésnapja alkalmából 75 aktív tagját tüntette ki a szövetség. A március 9-én, szombaton tartott ünnepi ülésen 20 személyiség vehette át a díjat, a többieket az idei Csemadok-évzárókon ünneplik majd.

 

Csemadok 75

 

Zaťko Ervin, a Csemadok Csábi Alapszervezetének elnöke, a március 10-én, vasárnap 10 éves ATEMPO.sk portálunk alapító főszerkesztője gyermekkora óta több zenekarban zenélt, kórusokban énekelt. A SZEVÁM együttes alapító tagja, számos fesztivál, többek között a Hajnalok Völgye kortárs kórusfesztivál, a szederFESZT zenei fesztivál és a Csábi Színházi Esték szervezője. Közreműködött könyvek, cédék kiadásában, egy Csábról szóló rövidfilm elkészítésében. A Tompa Mihály Országos Verseny énekelt versek kategóriájának állandó zsűritagja. Két gyermek büszke édesapja, és jó barát. Szívből gratulálunk fiatalon elért eredményeihez! Sok hasonló energiát kívánunk rengeteg terve megvalósításához!

Portálunk főszerkesztőjét a díjátadó után faggatták a Kossuth Rádió, a tévé magyar adása és a Ma7 munkatársai.

 

Csemadok 75

 

Csemadok TOP 20

Zaťko Ervin mellett, a tornaljai Balajti Lajos, a bősi Bernáth Zoltán, a jabloncai Cseh Angéla, a Kárpátalján született, és 1982-ben Kassára települt Duncsák Mária, a szenci Erdélyi Júlia, a pogrányi Fehér Sándor, a losonci Galcsík Károly, a hími Bubenko György, a berencsi Kazán József, a nagykaposi Lakatos Ferdinánd, a gútai Nagy Péter és Nagy Júlia házaspár, a zsitvabesenyői Ozsvald Norbert, az alsószeli Szabados László, a borsi Szegedy Mária, a csucsomi Szőllős Sándor – aki a Csemadok megalakulásának másnapján ünnepelte 20. születésnapját –, a lévai Török Alfréd, a rimaszombati Tóth Csilla, az érsekújvári Vadkerty Katalin és a pozsonyligetfalui Zsidek Veronika kerültek még a Csemadok TOP 20-ba.

 

Csemadok 75

 

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség 75 éves születésnapi ünnepi műsora a Fő téri kultúrházban zajlott, amelyet élő egyenesben is közvetíttek és vissza is nézhető.

 

 

Csemadok 75

 

Csemadok 75

 

Csemadok 75

 

Csemadok 75

 

Szöveg és fotó: Bárány János, ATEMPO.sk