VIDEÓ: Nézd meg a Samaria Jazz fesztivál koncertjeit

Harmadik évadához érkezett a Samaria Jazz fesztivál, melyre Somorján, a Mozi club kültéri színpadán került sor július végén és augusztus elején.

A két nap alatt kitűnő hazai és magyarországi zenészek léptek színpadra és a dixieland-től a modern jazzig kaptunk ízelítőt a jazz stílusból.

Most négy koncertet ajánlunk a fesztiválról, amit megnézhetünk akár a kanapéról is.

 

Farkaš Árpi Trió & Winand Gáror

Farkaš Árpi triója nem túl hosszú ideje működik, de már számos neves előadóval sikerült közös színpadon zenélnie. Repertoárjukat leginkább a jazz sztenderdek alkotják. Jelen esetben Magyarország egyik legkiválóbb énekese, a nagyszerű Winand Gábor fogadta el a trió felkérését.

Winand Gábor - ének
Farkaš Árpi - zongora
Szajkó Attila - bőgő
Peter Solárik - dob

 

 

Nagy-Babos Rebeka Kvartett

Nagy-Babos Rebeka erdélyi születésű énekesnő. Cseh Péter jazz-gitárossal alkotott duójukat továbbgondolva 2019 őszén alapította zenekarát (Miskolczi Márkkal – nagybőgő, és Klausz Ádámmal -dob kiegészülve), melyben a jazzből, népzenéből, elektronikus zenéből kapott inspirációit is felhasználja. A quartet 2020-ban elnyerte a Müpa Jazz Showcase nemzetközi zsűri által megszavazott legjobb zenekar díját. Műsorukban feldolgozások szerepelnek, amelyeket improvizációval és egyéb saját ötletekkel színesítve különleges, bensőséges hangulatot teremtenek.

 

 

Peter Lipa Band

Peter Lipa, az eperjesi születésű 77 éves énekes és dalszerző nemcsak Szlovákiában, hanem a határon túl is elismert és közkedvelt előadó. Kiválóan beszél magyarul, amit magyar szüleitől tanult. Több alkalommal magyar zenészekkel is játszott.
1967-től áll színpadon, első lemeze 1983-ban jelent meg. Letisztult zenéje nemcsak a jazz rajongóit szólítja meg. Zeneiségére többek között Ray Charles, Joe Cocker és Bobby McFerrin is hatott. Egyéni stílusával és előadásmódjával – korra és nemzetiségre való tekintet nélkül – a zenekedvelők széles rétegét mozgósítja.
Az 1975-től megrendezésre kerülő Pozsonyi Jazznapok egyik ötletgazdája, szervezője. 1990-es megalakulása óta a Slovák Jazz Szövetség elnöke.

2007-ben alapította a Peter Lipa Band-et, melynek tagjai jelenleg:

Michal Fedor – dobok
Radovan Tariška – szaxofon
Michal Šimko – basszusgitár
Eugen Vizváry – billentyűs hangszerek

 

 

Molnár Dixieland Band

Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult meg egyetemistákból, amatőr zenészekből. Külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen, eddig több mint ötven alkalommal képviselték Magyarországot külföldi jazz-fesztiválokon. Első nagylemezük (LP) 1978-ban jelent meg, majd ezt még 5 követte. Felléptek olyan világhírű szólistákkal, mint Fatty George (Ausztria), Eddy Davis, Tony Scott, Joe Muranyi (USA), John Mortimer, Ian Wheeler (Anglia), Marcel Zanini (Franciaország), Theis Jensen (Dánia). Az együttes vezetője Juhász Gyula díjat, majd EMERTON díjat kapott. Az együttes az EMERTON díjat 2001-ben kapta meg.

 

https://www.youtube.com/watch?v=r-kna_qYk5s

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk