Budapest születése – különleges film készült a 150 éves fővárosról (VIDEÓ)

Százötven éve, 1873. november 17-én jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesülésével Budapest.

Egy különleges, a főváros történelmét bemutató film is készült az évfordulóra. Az Animatiqua stúdió Budapest születése című mintegy negyedórás, több 100 régi fényképből készült alkotása is már megtekinthető.

„Sokan játszottunk már el a gondolattal, hogy milyenek is lehetettek a 100 évvel ezelőtti városképek. Vajon hogyan éltek a háborúk és a szocializmus előtti Magyarországon, milyen utca- és életképek voltak jellemzőek a fővárosra. Milyenek is lehettek a jelenleg is álló épületek között a mára már sajnos eltűnt műremekek. Éppen ezért született meg az Animatiqua filmstúdió elhatározása arról, hogy a régi fotók és képeslapok „életre keljenek”. A feldolgozott képek körülbelül száz évet ölelnek fel, a 19. század derekától egészen a második világháborúig.”

A kisfilmet Kondacs András rendezte, narrátor Hámori Gabriella.

 

 

A szerzők a jövőben szeretnék kibővíteni az alkotást, hisz sok helyszín kimaradt. Nem titkolt céljuk, hogy a magyar mellett a nemzetközi közönség érdeklődését is felkeltsék Budapest múltjának és jelenének gyönyörű épített öröksége iránt. A rendező elmondása szerint mivel erről a gyönyörű városról van szó, ezért itt sem állhatnak meg és egy egészestés filmet is készítenek a magyar fővárosról, aminek a forgatókönyvén már jelenleg is dolgoznak.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Animatiqua stúdió