Kis Virtuózok győzelme a nagy brüsszeli nemzetközi hegedűversenyen

Fantasztikus híreink vannak: Brüsszelben, a nemzetközi Grumiaux versenyen a Virtuózokban megismert testvérpár, Abouzahra Mariam a 11-13 évesek korcsoportjában második legfiatalabb résztvevőként 2. díjat nyert. Abouzahra Amira pedig a 14-17 évesek korcsoportjában legfiatalabb résztvevőként 1. díjat nyert!

 

Virtuózok

 

Gratulálunk nekik, és zongoraművész-korrepetitor édesanyjuknak, Emődy Nórának, valamint tanáruknak, Dora Schwarzberg hegedűművésznek. Dora Schwarzberg tanárnő diákjainak nagy többsége nemzetközi versenyeket nyer és vezető pozíciókat tölt be a világ legnagyobb zenekaraiban és kamaraegyütteseinél. Nemzetközi mesterkurzusokat is tart.

Mindkét Abouzahra-kislány a Bécsi Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába jár.

 

 

A fiatal hegedűművészek Arthur Grumiaux Nemzetközi Versenyén, melyet idén március 12 és 15. között rendeztek meg, immár 13. alkalommal, bármilyen nemzetiségű hegedűművész indulhatott. A versenyre a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban került sor.

Mint köztudott, a koronavírus-járvány helyzet Európában aggodalomra ad okot. Minden ország egyre súlyosabb intézkedéseket hajt végre a járvány visszaszorítására. Március 13-án péntek este Belgium kormánya intézkedéscsomagot hirdetett meg, amelyek péntekről szombatra virradóan léptek életbe. Ezért a 2020. évi Nemzetközi Grumiaux Verseny döntő fordulói nem kerülhettek megrendezésre, mivel szombatonként minden kulturális tevékenység megszűnt. A zsűri végül azt a döntést hozta, hogy zárt kapuk mögött megtartják az A és D kategóriák hátra lévő fordulóját. Ezekre az előadásokon csak a zsűri, a résztvevők és családjuk vehetett részt. Az esemény vasárnapra tervezett, Győztesek Gálakoncertje elmarad.

A versenyt 2008-ban Igor Tkatchouk, a namuri Institut Supérieur de Musique et de Pédagogie hegedű professzora hozta létre, eredetileg "Bravo!" néven. Ez évente az Intézetben és 2017 óta a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban zajlik. 2015-ben a versenyt az Arthur Grumiaux báró alapítvány támogatta, és átnevezte a fiatal hegedűművészek Nemzetközi Arthur Grumiaux Versenyének. Ugyanebben az évben a belga Léa hercegnő a Namur Királyi Színházban jutalmazta a győzteseket. A verseny nemzetközi, és 2016-ban például 27 különböző nemzetiség képviseltette magát.

ATEMPO.sk