Jubilál az Alba Regia Feszt, ahonnan a felvidékiek sem hiányozhatnak – mutatjuk a programot

Idén 10 éves évfordulóját ünnepli a korábbi hagyományokat újraélesztő jazz fesztivál, az Alba Regia Feszt. Ezen a nyáron augusztus 4-6 között csendülnek fel az improvizatív dallamok Székesfehérvár szívében.

Augusztus első hétvégéjén három napra ismét az igényes hazai zene fellegvárává válik a királyok városa. Az ingyenes koncertek mellett a korábbi évekhez hasonlóan idén is gasztronómiai élményekkel, finom ételekkel, termelői borokkal és kézműves sörökkel várják mindazokat, akik nem csak a jó zenére éhesek.

A nemes hagyományhoz méltóan a színvonalas koncertek sorát péntek este hatkor a Blues MD, azaz Szebényi Dani és Mike Gotthard gitárvirtuóz lenyűgöző duója indítja; őket olyan további nagyszerű zenészek követnek, mint az Urbán Orsi Group, Loop Doctors Varga Gergely és Gesztesi Sandra közreműködésével.

Az első nap erős kezdése után a második nap is remek zenei programokat kínál a fesztiválra látogatóknak.

Elsőként a felvidéki Szabó testvérek zenekara, a Lawn Dogs lép színpadra, akik néhány napja lettek a HashtagKN Zenei Fesztivál győztesei.

 

Lawn Dogs

 

Utánuk a Pluto/Oláh Kálmán/ Balázs Elemér Trio: Barokk című projektjével, a klasszikus és a jazz zene fúziójának újító megközelítésével varázsolja el a hallgatókat. A második napot az ország egyik legnépszerűbb jazzénekesnője, a montreux-i jazz énekverseny győztese, Szőke Nikoletta és új formációja a Jazzplosion – nevéhez híven – kirobbanóan friss hanggal zárja.

Vasárnap a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék tanárai is fellépnek többek közt: Mits Jazz Band (Mits Gergővel, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetőjével). Az OrganStation jazz trió és a Vörös Tamás Project zárja a háromnapos fesztivált.

„Az Alba Regia Feszt mindamellett, hogy a város jó hírét növeli és turizmusára is kedvezően hat, fórumot biztosít a magas szintű magyar zenészek és fiatal tehetségek számára. Hiszünk abban, hogy az igényes zene is lehet szórakoztató és befogadható.” - foglalja össze a fesztivál küldetését Mits Gergő, az esemény egyik főszervezője, Artisjus-díjas zenész, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője.

Az 1967-ben alapított fesztivált Székesfehérvár önkormányzata, a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszéke és a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium összefogásával 2014 óta ismét minden évben megrendezik.

 

Program

Augusztus 4. (Péntek)

18.00 MD BLUES – SZEBÉNYI/GOTTHARD
19.30 URBÁN ORSI GROUP
21.00 LOOP DOCTORS feat. VARGA GERGELY, GESZTESI SANDRA

 

Augusztus 5. (Szombat)

18.00 LAWN DOGS
19.30 PLUTO/OLÁH/BALÁZS: BAROCK
21.00 SZŐKE NIKOLETTA JAZZPLOSION

 

Augusztus 6. (Vasárnpa)

18.00 MITS JAZZ BAND
19.30 ORGANSTATION
21.00 VŐRÖS TAMÁS PROJECT

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: archívum