Ők a Harmónia-díj jelöltjei 2021-ben

A Harmónia-díj a szlovákiai magyar zenei élet egyetlen szakmai elismerése tizedik évfolyamába lépett. A díjátadó gálaest - mely először 2011-ben került megrendezésre Lábszky Olivér ötlete alapján - évekig vándorolt az országban, erősítve ezzel az elismerés országos jellegét. A szervezők azonban 2019-ben úgy döntöttek, a díjátadó ünnepség állandó helyszíne, otthona, főszervezője a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ lesz.

Új kuratórium alakult, mely néhány dologban megváltoztatta a korábbi hagyományokat, hogy ezzel is a szlovákiai magyar zenei élet rangját erősítsék. Megszűntek a kategóriák és minden évben egy ember kaphatja csak meg az elismerést.

2021-ben a 8 tagból álló zsűri 3 kiváló felvidéki művészt, csapatot választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Hogy ki nyeri az elismerést csak az utolsó pillanatban, a döntés napján derül majd ki.

Az idei jelöltek tehát Becse Szabó Ilona (operaénekes), a Jóvilágvan (pop-rock zenekar) és Derzsi György (színművész, énekes, rendező, zeneszerző).

Az ünnepélyes díjátadó gálára október 16-án kerül sor a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban. A fellépők között olyan művészek és zenekarok szerepelnek, mint a tavalyi győztes, Farkas Árpád triója, a Beliczay Vonósnégyes, az Estendøn, Sárközi Pál és zenekara, valamint Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművészek.

 

{facebook}https://www.facebook.com/harmoniadij/videos/336417508255907/{/facebook}

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk