A DAL akusztikus előadásait Mező Misi és Ferenczi György is mindig nagy izgalommal várja

Ez az előadásmód lehetőséget ad arra, hogy a dal üzenete még jobban elérjen a közönséghez, véli a műsor zsűritagja, Mező Misi, aki azt is fontosnak tartja, hogy az előadók megfelelően használják a magyar nyelvet. Vannak olyan előadók, akik kénytelenek kilépni a komfortzónájukból, amikor dalukat akusztikusan kell bemutatni – teszi hozzá Ferenczi György, aki szerint tiszteletre méltó, amikor az akusztikus fordulóra – komolyan véve a versenykiírást –, a versenyzők komplett új nótával állnak A Dal 2023 színpadára.

Nagy várakozással ülnek újra a zsűriszékekbe Mező Misiék, kíváncsiak, miként oldják meg dalaik akusztikus áthangszerelését a továbbjutott előadók.

„Nagyon szeretjük az akusztikus zenét és érdeklődve várjuk, miként szólnak így a dalok. Ebben az előadásmódban nem elég, hogy egyszerűen akusztikus hangszerrel előadják a dalt, ilyenkor egészen másként kell hangsúlyozni. Az akusztikus előadás elősegíti, hogy a közönséghez még jobban elérjenek a szerzők gondolatai, üzenetei”

– fogalmazott Mező Misi, A Dal 2023 zsűritagja. Hozzátette, a szerzemények abból a szempontból is „vizsgáznak”, hogy meg tudnak-e élni ilyen zenei környezetben, illetve előtérbe kerülnek az előadók kvalitásai is.

A Duna showműsorának – amellett, hogy a magyar könnyűzene katalizátora – fontos küldetése, hogy továbbörökítse a gazdag hazai zenekultúrát és őrizze a magyar nyelv értékeit. Éppen ezért a dalszövegeknél nemcsak azok üzenetét, hanem az igényes anyanyelvhasználat fontosságát is kiemelte Mező Misi. „Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, ha valaki hibásan alkalmazza a magyar nyelvet, ezért ejtünk szót sokszor a prozódiáról. Tudjuk, hogy felnőtt egy olyan generáció, amelyik másként kommunikál, de nekünk felelősségünk, hogy utat mutassunk, és feladatunk, hogy szakmai diskurzust folytassunk”.

 

 

„Kevés olyan zenekar, előadó van, amelyik alapból akusztikus és elektromos zenét is játszik. Akik csak az utóbbiban zenélnek, azoknak az akusztikus előadáshoz komolyan ki kell lépniük komfortzónájukból”

– fogalmazott Ferenczi György, hozzátéve, a pályázóknak nem árt már a jelentkezéskor végiggondolniuk, hogy fordulóról fordulóra meg kell újulniuk és a döntőbe jutás esetén szimfonikus verzióban is meg kell mutatniuk a dalukat. „Három zenekarnak is megköszöntem az első elődöntőben, hogy komolyan vették a versenykiírást. Tiszteletre méltó, hogy az akusztikus hangszerelést úgy oldották meg, hogy komplett új nótát adtak elő” – mondta a kétszeres Artisjus-díjas szájharmonika-művész, aki arról is beszélt, nem a zenei stílus alapján ítéli meg a produkciókat, hanem azt a színvonalat értékeli, amivel kiállnak a színpadra. Az ugyanis nem elég, hogy egy stúdióban tökéletesen elkészített felvétellel jelentkeznek a dalválasztóba, szerzeményüket el is kell tudni játszaniuk élőben a színpadon.

 

 

A Dal 2023 szombaton a második elődöntővel folytatódik 19:35-től a Dunán. A nézők ismét tíz dalt láthatnak és hallhatnak újra, immár akusztikusan áthangszerelt formában. Négy produkció jut tovább, ezzel kialakul A Dal 2023 döntős mezőnye. Az április 29-i végső megmérettetésen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri a nyolc finalistát.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Kovács Attila/MTI, Csöndör Kinga/MTVA