Visszatér a 10 éve indult Martfeszt – öt nap változatos programmal

Három éves szünet után ismét zenei fesztivál is színesíti a felvidéki magyar fiatalok egyik jelentős rendezvényének, a Martosi Szabadegyetemnek a programját.

A Martosi Szabadegyetemet, hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló céllal, az erdélyi Tusványos mintája alapján, 2013-ban rendezték meg először.

A leginkább Martfesztként a köztudatba került rendezvényt 2020-ban a koronavírus-helyzet miatt eredeti formájában nem tudták megtartani, s az a következő két évben is csak szűkített formában került megrendezésre. A rendezvény azonban az idén ismét visszakapja fesztiváljellegét, s a szabadegyetem és tábor mellett ötnapos zenei program is várja majd az érdeklődőket.

Gubík László, a rendezvény főszervezője az elmúlt években lezajlott változások kapcsán azt mondta: az érintett időszakban is több előrelépés történt Martoson,

megépült a Martosi Rendezvényliget, működik az Esterházy Akadémia, és megalakult az értékfeltáró Martosi Népfőiskola is,

s az utóbbi időszakban nem annyira a tömegrendezvények szervezésére, hanem inkább továbbképzések, szakmai kollégiumok, táborok megtartására összpontosítottak. Hozzátette: a fesztivál újraélesztése mellett hozott döntést az befolyásolta leginkább, hogy az előző fesztiválévadok résztvevői erőteljesen jelezték: igény lenne a zenei programok újraindítására.

Az idei Martfeszt - amely a Visszatérés mottót viseli - július 4-én kezdődik és 8-ig tart. Keddre és szerdára a belépés mindenkinek ingyenes.

 

Martfeszt 2023

 

Első nap musicalkoncert várja az érdeklődőket, a Puskás, a musical, valamint a Kőszívű, a Baradlay-legenda slágereivel Gubík Petra, Veréb Tamás, Ember Márk, Gundel Takács Gábor, Orth Péter, Jenes Kitti, Szabó P. Szilveszter, valamint März Fruzsina előadásában.

Másnap a Benned él a magyarság zenés történelmi időutazást lesz látható a Magyarock Dalszínház előadásában, ahol közreműködik Varga Miklós, Derzsi György, Vadkerti Imre, Egyházi Géza, Csengeri Attila, Makrai Pál és mások.

A legkisebbeket a Kuttyomfitty Társulat és egy mesemusical is várja.

A hazaiak közül a Martfeszten fellép Nagy Csomor András és zenekara, a Rómeó Vérzik, a For You, a Carpedante, a Mona Lisa Smile, valamint a Zsapka Attila - Emmer Péter duó is.

 

Martfeszt 2023

 

Bemutatják az Operettkirály című dokumentumfilmet is Lehár Ferencről, ahol közönségtalálkozó is lesz a főszereplővel, Derzsi Györggyel.

Üzenet az ég felé címmel pedig Török Ádámra emlékeznek felvidéki barátai, egykori zenésztársai egy emlékkoncert keretében.

Csütörtöktől szombatig fellép mások mellett még a Kowalsky meg a Vega, a TNT, Zoltán Erika, Korda György és Balázs Klári, Lotfi Begi, valamint Erős vs Spigiboy is.

 

Martfeszt 2023

 

A zene mellett rendezvény első napján a szervezők a tavaly év végén elhunyt Duray Miklós emléke előtt tisztelegve Duray-emléknapot tartanak, többek között emléktáblát is avatnak a neves felvidéki magyar politikusnak és közírónak. A második napon kerül sor a rendezvény hagyományosan legnagyobb érdeklődés mellett zajló közéleti nyitóbeszélgetésére, a fővédnöki fórumra, amelyen Kövér László házelnök, a szabadegyetem fővédnöke és beszélgetőpartnerei az elmúlt időszak legfontosabb bel-, kül- és nemzetpolitikai történéseit veszik át.

A Martfeszt harmadik napjának a szervezők az Ifjúsági nap mottót adták, ezen a napon a Nemzeti Ifjúsági Tanács, a Magyar Ifjúsági Konferencia, a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata és a Via Nova szervezésében megvalósuló programokra kerül sor. Pénteken a média, a közélet és a politika legérdekesebb aktualitásaira összpontosítanak a Ma7 médiacsalád szervezésében megrendezésre kerülő fórumok, szombaton pedig a sporté lesz a főszerep.

EZ, ATEMPO.sk