Fischer Ivánt Vicenza díszpolgárává avatták

Vicenza város képviselő-testülete díszpolgári címet adományozott Fischer Ivánnak, a Vicenzai Operafesztivál alapítójának.

Az indoklás szerint a magyar karmester az elismerést

„az általa szervezett fesztivál révén Vicenza városa iránt tanúsított példaértékű ragaszkodásával és érdeklődésével érdemelte ki, amellyel évek óta növeli a város tekintélyét, hangsúlyozza történelmi, művészeti és kulturális örökségét Olaszországban és a világban.”

A vicenzai városi tanács ülésén mindegyik párt szónoka támogatta a cím megadását. Felszólalásaikban kiemelték, hogy ez az ünnepélyes alkalom a város számára is kiemelkedően fontos, mert Fischer Iván jelenléte értékes nemzetközi távlatot ad Vicenza kulturális életének. A díjat a Városházán rendezett ünnepségen azután Giacomo Possamai, Vicenza polgármestere és Massimiliano Zaramella, a városi tanács elnöke adták át.

„Nagy megtiszteltetés ez. Szeretem ezt a gyönyörű várost, és úgy gondoltam, hogy egy kulturális fesztivál megszervezése Vicenzában hozzájárul ahhoz, hogy a város egyre ismertebb legyen a világban.” – mondta az ünnepelt köszönőbeszédében.

 

Fischer Iván

 

Fischer Iván 2018-ban alapította a Vicenzai Operafesztivált. A rendezvény megvalósítását a Società del Quartetto szervezi (a város támogatásával), amelyhez egy nemzetközi baráti kör is csatlakozik olasz, francia, spanyol, német, magyar és más nemzetiségű mecénásokkal. A fesztivál idén október 26. és 29. között zajlik a városban. A program részeként a Budapesti Fesztiválzenekar három alkalommal játssza el a Fischer Iván rendezte Pelléas és Mélisande-ot a Teatro Olimpico, az 1585-ben épült, első modernkori fedett színház színpadán. Ezt hangverseny is követi, a huszadik század első felének a nácik által betiltott zenéjéből, többek között Paul Hindemith és Kurt Weill műveit hallhatja a vicenzai közönség. Ezt a műsort a Budapesti Fesztiválzenekar Budapesten is előadta, az OMIKE koncertjén a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Budapest után Vicenza a második város, amely díszpolgárává avatta a magyar karmestert. Fischer Iván 2006-ban megkapta a Kossuth-díjat, ugyanebben az évben a Francia Köztársaság kormánya Chevalier des Arts et des Lettres címet adományozott neki. 2011-ben elnyerte a Royal Philharmonic Society Zenei Díját, a Magyar Prima Primissima-díjat és a holland Ovatie-díjat. 2013-ban a londoni Royal Academy of Music tiszteletbeli tagjává választotta a karmestert.

ATEMPO.sk / BFZ
Fotó: BFZ