Diákfilmeseket díjaztak Kassán – itt az eredmény (FOTÓK+VIDEÓ)

Második alkalommal adták át a Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál díjait. Az eredményhirdetésre a kassai Thália Színház Márai Stúdiójában került sor, ahol több kategóriában is lismerték a fiatal filmeseket.

 

Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál

 

Animációs filmesek között a 15-19 évesek kategóriájában a királyfiakarcsai Valocsay Veronika (Škola umeleckého priemyslu, Pozsony) Buki kalandjai című kisfilmje győzött.

 

Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál

 

Rövidfilm kategóriában a 10-14 évesek között Allarám Flórián (Balassi Bálint Magyar Tanitási Nyelvű Alapiskola Ipolynyék) Tanulj belőle című alkotása lett a legjobb. Ugyan ebben a kategóriában a 15-19 évesek között Györky Dániel (Sárospataki Református Kollégium Gimnázium) Magányos csend című filmje lett a győztes.

 

 

A zsűri különdíját Tomojka Mátyás (Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová) rövidfilmje hozhatta el.

 

Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál

 

A zsűri Varga Anikó (színész), Tisza Balázs (rendező-operatőr) és Rácz Noémi (illusztrátor, pedagógusösszetételben döntött az eredményről. A fesztiválra ezúttal 16 alkotást neveztek.

 

Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál

 

A diákfilmfesztivál ötlete két szlovákiai magyar fiatal videóstól származik. Ádám Szabolcs és Davitko Oliver 2019-ben nyerte el a Zlatá Klapka fesztivál fődíját. Akkor vették a fejükbe, hogy létrehoznak egy hasonló eseményt a szlovákiai magyar diákok számára is. Az ötletgazdák célja, hogy segítsenek azoknak a fiatal felvidéki tehetségeknek, akiknek eddig nem volt lehetőségük szélesebb körben megmérettetni magukat.

 

Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Pásztor Ádám