Körhinta, A Pál utcai fiúk - vasárnap esténként a magyar filmklasszikusoké a főszerep a tévében

A magyar filmóriásokat bemutató új sorozatban elsőként irodalmi adaptációt, történelmi filmet és drámát mutat be a Duna, a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező Fábri Zoltán tolmácsolásában. Január 7-től minden vasárnap este egy-egy megkerülhetetlen filmklasszikus látható a közmédia csatornáján.

A jó kiállású, fegyelmezett, a munkatársakkal tisztelettel bánó rendező – ahogy a kortársai leírják – alkotói tevékenységére az elegancia és a gördülékenység volt jellemző. A Körhinta, Az ötödik pecsét, vagy A Pál utcai fiúk csak néhány a felejthetetlen alkotásaiból, de sokoldalú tehetségét mutatja, hogy ő játszotta Bacsó Péter legendás A tanújában a vádlott, Dániel Zoltán szerepét is.

Fábri Zoltán első áttörést hozó filmje, az 1956-ban bemutatott filmdráma, a Körhinta – amelyet még abban az évben a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelöltek – január 7-én 21 órakor kezdődik a Dunán.

 

 

A következő héten január 14-én 21 órától az 1968-ban bemutatott amerikai-brit-magyar koprodukcióban rendezett A Pál utcai fiúk filmváltozatát tekinthetik meg a nézők, amelyet Molnár Ferenc kötelező olvasmánya melletti kötelező filmként ismernek meg a generációk. A rendező kiválóan ismerte a regény helyszíneit gyerekkorából, és ő ragaszkodott hozzá – az amerikai producerrel szemben –, hogy Nemecsek Ernő a könyv szerinti sorsát teljesítse be a vásznon is.

Ez volt az első magyar film, amelyet a legjobb idegen nyelvű film Oscarjára jelöltek.

 

 

Két évvel később jelent meg az Isten hozta, őrnagy úr!, amelyben Tóték azt remélik, hogy a fronton levő fiuk sorsa jobbra fordul majd, ha a szeszélyes őrnagy minden kívánságát teljesítik. A főszerepekben olyan színészlegendákat láthatunk, mint Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Fónay Márta, vagy Venczel Vera. A film január 28-án kerül adásba.

 

 

Az 1976-ban készült Fábri – és a magyar filmművészet – sokak által csúcsteljesítményének tartott Az ötödik pecsét – a Húsz órához hasonlóan – Sánta Ferenc regénye nyomán született. A filmklasszikust január 21-én 21 órától vetíti a Duna. Fábri apokaliptikus víziókkal, Hieronymus Bosch festőművész pokolbéli látomásaival tűzdeli meg a súlyos erkölcsi kérdéseket feszegető alkotást, amelyben olyan színészek adják egymásnak a szót, mint Őze Lajos, Márkus László és a nyilas vallatótiszt figuráját játszó Latinovits Zoltán, akinek ez volt az utolsó filmszerepe.

 

 

A magyar klasszikus filmeket bemutató sorozat további részeiben Makk Károly, Szabó István és Tímár Péter rendezők klasszikusait láthatják a nézők.

 

Filmek januárban

2024.01.07. - Körhinta
2024.01.14. - A Pál utcai fiúk
2024.01.21. - Az ötödik pecsét
2024.01.28. - Isten hozta, őrnagy úr!

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: MTVA Film Iroda