Gertler Teo és Lugosi Dániel Ali is a Virtuózok V4+ győztese lett – ilyen csodásan zenéltek (+VIDEÓ)

Végéhez ért a Virtuózok V4+ klasszikus zenei tehetségkutató negyedik nemzetközi évada. Öt ország fiatal virtuózai mutatkoztak be a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermének színpadán.

A Virtuózok 2014-es első évadának abszolút győztese, a klarinétos Lugosi Dániel Ali tíz évvel később ismét magasba emelhette a díjat. A pozsonyi Gertler Teo pedig 2017-es bemutatkozása után most a csúcsra ért a Virtuózokban és Szlovákia legjobbjaként zárta a műsort.

 

 

Két részletben láthattuk a Virtuózok V4+ nemzetközi döntőjét magyar, cseh, lengyel, szlovák, valamint a háború miatt otthonukat elhagyni kényszerült ukrán ifjú tehetségek fellépésével.

Sok ismerős arc jutott a legjobbak közé, de új tehetségek is előtérbe kerültek. Magyarországot hárman, Lugosi Dániel Ali mellett egy fiatal virtuóz, a zongorista Balogh Ádám, valamint a szintén visszatérő hegedűn játszó Abouzahra Mariam képviselte. Ők sem tértek haza üres kézzel, hisz különleges fellépési lehetőségeket nyertek különdíjasként Plácido Domingótól, Miklósa Erikától és Keller Andrástól.

 

{facebook}https://www.facebook.com/virtuozok/videos/809090671025006/{/facebook}

 

Csehországból a klarinétos Ondřej Toman lett a győztes, Lengyelországból pedig a hárfán játszó Zarina Zaradna végzett az első helyen. A két ukrán versenyző, Amelia Anisovych (ének) és a Tyimofii Zherebtsov (zongora) megosztva lett országuk győztese.

„Nincs még egy ilyen projekt a világon a fiatal előadóművészeknek. Nincs még egy ilyen tehetséggondozó, mint a Virtuózok” – mondta értékelésében műsor nemzetközi zsűrijének elnöke, Plácido Domingo.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Virtuózok