Április elején rendezik meg az Országos Táncháztalálkozót 2024-ben

Április 5. és 7. között rendezik meg a 43. Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt; az esemény pénteken a Fonó Budai Zeneházban indul, majd a hétvégén a fő helyszínen, a Papp László Budapest Sportarénában várják a résztvevőket.

Az eseményen a látogatók különböző táncanyagokkal ismerkedhetnek több korosztályban, táncházakba kapcsolódhatnak be, színpadi műsorokat nézhetnek meg, válogathatnak a népművészeti vásáron és alkothatnak a kézműves foglalkozásokon.

Az eseményről ezúttal sem hiányozhatnak a felvidékiek, mások mellett Kupec Zsolt, Kupec Zsófia (Ilsovai Táncegyüttes), valamint Gálik Gábor, Gálik Klaudia (Komárom Táncegyüttes) páros is ott lesz.

A programsorozat április 5-én, pénteken este a Fonóban Halljunk szót! című koncerttel és nyitótáncházzal kezdődik, majd szombaton és vasárnap a Sportarénában számos program, a Kárpát-medencei népzenei, néptáncos és népművészeti élet színe-java várja a résztvevőket.

Az élő népművészet összművészeti fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében, széleskörű szakmai összefogással valósul meg. A Papp László Budapest Sportarénában a küzdőtéren zajlanak az egymást váltó táncházak és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok, és az összes további kisebb-nagyobb termet is kitöltik párhuzamosan futó programokkal.

A táncháztalálkozó szombaton a Sportaréna küzdőterén az Aprók Báljával indul, amelynek különlegessége, hogy a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben.

Az ezt követő, Tánchagyományaink című programrész táncházak és bemutatók sorozata, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. Ezzel párhuzamosan a Martin György teremben Tücsökringatóval és Kőketánccal az ovis gyermekeket szólítják meg. Ezt követően a Családban marad - táncos generációk műsora tekinthető meg, amelyet kamasz táncház követ, ahol a Fölszállott a páva tehetségkutatóban megismert Sarjú Banda zenél. A programban szerepel Novák Ferenc tánctörténeti előadása is.

 

 

A Kodály teremben a Tágasságot nekünk is! című programrészben zeneiskolások és zenetanodások mutatkoznak be. Az Ókútból friss víz - koncertsorozat műfaji határok nélkül című programmal azt az üzenetet közvetítik, hogy a zenei folklorizmust egymástól eltérően megközelítő alkotások egymást kiegészítve még erősebben képesek a népművészetben rejlő értékeket bemutatni. A résztvevők megtekinthetik a Foltin Jolán emlékére készült vándorkiállítást is.

A szombat esti gálán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek. A programot a küzdőtéren zajló, Táncház a javából című esemény teszi teljessé.

Vasárnap a Magonc nyitány indítja a programok sorát, majd az Aprók Bálja és a Tánchagyományaink programrész folytatása következik, amelyek mellett kézműves foglalkozások is várják a látogatókat. Ezen a napon rendezik meg a Minden magyarok táncát is, amely a Kárpát-medence határon túli tájain és a távoli országokban élő magyar néptáncosok és népzenészek nagyszabású eseménye.

Vasárnap 17 órától az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Vujicsics együttes koncertje és táncháza indítja az estét,

majd a gálaműsor keretében énekesek és a táncháztalálkozó "fesztiválzenekara" közreműködésével több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát. A hétvégét a küzdőtéren az össztánc zárja.

50 éves a legendás Vujicsics együttes – egész évben ünnepelnek

A népművészeti kirakodóvásár a hagyományos tárgyalkotást, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészetet együttesen jeleníti meg régi és új tárgyakkal.

A táncházmozgalom az 1980-as évek elejére mérföldkőhöz érkezett: az ország legnagyobb fedett létesítményében, a Budapest Sportcsarnokban 1982. március 28-án rendezték meg az I. Táncháztalálkozót, amely azóta is minden évben várja az érdeklődőket. A táncháztalálkozó az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncházmódszer ünnepe, kiváló minősítéssel díjazott folklórfesztivál és minősített európai kulturális fesztivál.

ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk