A DAL 2024: A legjobb négy között végzett a Phoenix RT – László Evelin megy a berlini Hansa Stúdióba

Véget ért a magyarországi közmédia dalválasztó show műsora, A DAL 2024. A fellépőket ezúttal a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kísérte, Balassa Krisztián vezényletével. A március 23-án tartott döntőben, amelyet a Petőfi Rádió élőben közvetített, a legjobb négy dal közé került a Phoenix RT Félszavak című dala is. A tévénézőknek László Evelin Legényese tetszett a legjobban. Így az énekesnő készítheti el 8 számot tartalmazó albumát a világhírű berlini Hansa Stúdióban.

Nászinduló című dalával a Sugarloaf nyitotta A DAL 2024 döntőjét, hófehérben, a nézők közé dobott virágcsokorral. Majd a Roy Galeri adta elő a Kiáltást, amely majdnem az Év magyar dala lett, hiszen a zsűri, amelynek tagjai 4, 6, 8, 10 pontot oszthattak ki a 10 dal elhangzása után, nekik adta a legmagasabb pontszámot, 36 pontot. „Az a szó jut eszembe a dalról, hogy méltó” – hangoztatta Ferenczi György zsűritag. Németh Alajos Lojzi pedig hozzátette: „A vége elmehetne bármelyik film zenéjének”.

 

 

A felvidéki Phoenix RT Félszavak című dala harmadikként következett. Óriási sikert arattak a srácok. „Ha a Lomnic ormán játsszátok majd el, hallani fogják az egész Kárpát-medencében” – lelkendezett Németh Alajos Lojzi. Szandinak pedig egy 1999-es Metallica-koncertet juttattak az eszébe, amikor a világhírű zenekar a San Francisco-i Szimfonikusokkal állt össze. Végül a Félszavak is a legjobb négy dal közé került a zsűri jóvoltából, 10 ponttal.

 

 

A 19 éves Bradics Jácint a Miért félnék álmodni című dallal egy Disney-film hangulatát varázsolt a stúdióba. A tatai fiatalokból álló Arcidra – énekesnőjük csupán 16 éves – Egészben kell című dala után a zsűri megjegyezte, ők a messziről jött fiatalok, akik csodát tettek.

 

Phoenix RT

 

A Junkies Királyi többes című dala király volt, ahogy Egri Péter zsűritag megfogalmazta véleményét, hozzátéve, hogy fantasztikusan szóltak a szimfonikus zenekar üstdobjai. Kökény Dánielnek, aki az Ugyanaz a ház című dalt adta elő, azt mondta Ferenczi György, minél előbb szervezzen egy kísérőzenekart, előadásmódja pedig nem rigófütty volt. Nyolcadikként lépett színpadra a Negál együttes. Olyan kiválóan adták elő Nem lehetek más című dalukat, hogy az a második legjobbként, 24 ponttal kerültek a TOP 4-be. Kocsis Tibor Egy életen át című dalára három szót írt fel Egri Péter: intelligencia, zene, minőségi tartalom.

 

 

Utolsó fellépőként László Evelin énekelte a válogatóban és a középdöntőben egyaránt 40 ponttal jutalmazott Legényes című dalát. A dal rockos változatát kísérte a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara. A Legényes 20 ponttal került a legjobb dalok négyes mezőnyébe, amelyekről azután kizárólag a tévénézők dönthettek. Ők pedig a Legényest hozták ki az év legjobb magyar dalának.

 

 

„A négy közül egyik dal győzelmén sem lepődtem volna meg” – hangsúlyozta portálunknak Puha József zenei szakértő, a Pátria Rádió zenei szerkesztője, és véleményével, örömmel egyetértünk. A Legényes megérdemelten nyerte A DAL 2024-et. A Phoenix RT kimagasló teljesítményéhez pedig szívből gratulálunk!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Wildungphoto, Youtube, Buzák Noémi / MTI