Bibliai dalok után, adventi koncerten, tavasszal dalesten hallható majd itthon Kristóf Réka operaénekesnő (INTERJÚ)

Tíz bibliai dalt énekel Kristóf Réka operaénekesnő Tóka Ágoston orgonaművész kíséretével november 13-án, e héten, vasárnap 18 órai kezdettel a komáromi Szent András-bazilikában.

Bibliai dalok - Kristóf Réka és Tóka Ágoston hangversenye Komáromban

Nem először találkozik a két művész. Kristóf Réka legutóbbi komáromi koncertjén, a Tiszti pavilon dísztermében, Tóka Ágoston csemballón működött közre a kísérőzenekarban, korábban pedig önálló orgonaestet adott a Szent András-templomban. Fél évet vett igénybe a vasárnapi koncert programjának összeállítása. Kristóf Rékát faggattuk.

 

Mennyi próbára volt lehetőségetek?

Múlt vasárnap próbáltunk a bazilikában orgonával.

Ágoston olyan színeket hoz ki a hangszerből, hogy csak ámulok és bámulok. Mondja is, hogy a komáromi különleges orgona. Amikor építették sem Komáromban, sem Pozsonyban nem volt ekkora hangszer.

A vasárnapi koncertre úgy válogattuk össze a műveket, hogy azokból az évekből valók legyenek, amikor az orgonát építették. A XIX. századba, a romantika korába visszük majd a hallgatókat.

 

Tóka Ágoston

 

Milyen műveket hallhat a közönség?

Két ciklus áll a koncert zenei központjában, Dvořák és Stanford Bibliai dalok című dalciklusai. Olyan műveket választottunk ezek köré, amelyek bibliai zsoltárszövegekre íródtak. Ezeket a szövegeket megtalálják majd a műsorfüzetben a koncertre érkezők.

 

Be tudod énekelni a teret a Szent András-bazilikában?

Kipróbáltuk, menni fog. A templomi terekben, mivel visszhangzanak, nehezebb a szövegértés. Énekelek majd csehül, angolul, németül és latinul.

 

Kristóf Réka

 

Csupán Komáromban lesz hallható a Bibliai dalok című koncert?

Egyelőre igen. Később meglátjuk a lehetőségeinket.

 

Nem voltál itthon a Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj átadásán.

Azóta is sajog a szívem, mert ez egy hatványozottan itthoni díj. Végtelenül sajnálom, hogy megint nem voltam itthon, ahogy a Polgármesteri Díj átadásakor vagy a legjobb barátom esküvőjén sem. Az unokanővérem, amikor az esküvőjüket tervezték, inkább megkérdezte, nekem mikor felelne meg az időpont. (nevet)

„Itthon szeretnék élni, itthon szeretnék alkotni, itthon szeretnék szeretni!“ - Kristóf Réka, a Harmónia-díj 2022-es fődíjasa (INTERJÚ)

 

Egykori Alma Materedben, a komáromi Selye János Gimnáziumban nemrég Oláh Ilona tanárnő emlékére énekeltél.

Mégpedig Oláh Icuka néni kedvenc dalát, a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország című dalt, Bertók Tibor és édesapja zenei kíséretével. Amikor konfirmáltam, Oláh Ilona volt a református gyülekezet gondnoka.

 

Kristóf Réka

 

A véletlen hozta úgy, hogy Erkel Ferenc születésnapján, a magyar opera napján beszélgetünk. Az operaszínpadon milyen szerepek várnak mostanában?

Kolbenzben A bűvös vadász Agathája, Wuppertalban pedig a Figaro házassága Grófnője.

 

Budapesten?

Legközelebb tavasszal lépek fel a Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólistájaként, Haydn Benerice jelenetében és Liszt Ferenc Jean D’Arc a máglyán drámai jelenet szopránhangra és zenekarra című művében. Martin Haselböck vezényli majd a zenekart.

 

Hol találkozhat veled a közönség a Bibliai dalok után?

Bertók Tiborék meghívtak énekelni az adventi koncertjükre, amit nagy örömmel vállaltam. Tavaszra a pozsonyi Patkoló Anikó zongoraművésszel tervezünk dalesteket Dél-Szlovákiában. Komáromban és Pozsonyban biztosan fellépünk Rachmanyinov és Richard Strauss műveivel.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Böröcz Balázs és archívum