50 - Szőttes gála és bál Pozsonyban

2020. február 7-én, pénteken 18.30-tól a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett, pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes gálaműsorral ünnepli fennállásának 50. jubileumát Pozsonyban, a Cultus Ružinov (Ružinovská 28, 820 09 Bratislava) kultúrházban.

A gálaműsort követően, 21.30-tól baráti találkozóra kerül sor, amely a pozsonypüspöki Vetvár kultúrházban kerül megrendezésre. A jó hangulatról Németh Dénes és zenekara gondoskodik.

Belépő a gálára 16 euró, a bálra pedig 13 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A Szőttes 1969-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse felkutatni, ápolni és megőrizni a hazai és az egyetemes magyar, valamint a környező népek népművészeti hagyományainak legszebb értékeit, különös tekintettel a néptánc, népdal és hangszeres népzene felkutatására, ápolására, ezek színpadi formában való feldolgozására és terjesztésére.

E kitűzött célhoz mind a mai napig hűek maradtak, amit nem kis mértékben bizonyít úgy a jelenlegi “Bár emlékezete maradjon meg …” című, valamint az eltelt ötven év alatt bemutatott több mint 20 egész estét betöltő műsort. Alapítója és 1996-ig fenntartója a Csemadok volt, alapító koreográfusa pedig Quittner János.

Első egész estét betöltő műsoruk ősbemutatója 1970-ben volt a Galánta melletti Alsószeliben, “A tűznek nem szabad kialudni” címmel.

Fellépéseik zömét – küldetésünknek eleget téve – főleg Szlovákia magyarlakta városaiban falvaiban valósítják meg. Ezenkívül gyakori meghívottai a különböző hazai, nemzetközi jellegű folklórfesztiváloknak, ami a magas művészi színvonal elismerése. Többször és sikeresen szerepeltek külföldön is: Magyarország, Ausztria, Németország, Olaszország, Venezuela, Portugália, Svájc, Ausztrália, Új-Zéland.

Olaszországban 1986-ban, Goriziában a XXI. Nemzetközi folklórfesztivál versenyprogramjában aranyérmet és vele “Eccelente” (Kiváló Együttes) címet szereztek, a női tánckar és kísérő zenekarunk a Varsányi Együttes pedig különdíjat kaptak.

1996-ban a Martin György Néptáncszövetség által - a határon túli együttesek számára is - meghirdetett minősítő versenyen “Kiválóan Minősült Együttes” címet szereztek, amelyet 1998-ban, 2000-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2012-ben megvédett, és így elnyerte a Martin György Emlékplakettet. A Molnár István koreográfiai versenyen 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben II. és III. díjat kapott. Gyakori szereplője a budapesti Néptáncantológiának. Legmagasabb kitüntetésük a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje (2000).

Utánpótlását az Apró Szőttes Gyermek Néptáncegyüttes biztosítja. 2000-től kibővítették tevékenységüket, havi rendszerességgel rendeznek a Pozsonyban tanuló diákok számára táncházat és a gyermekeknek játszóházat. Iskolai nevelőkoncertjeikkel a magyar tanítási nyelvű alapiskolákat látogatják. 2005-ben rendezték meg első néptánc táborukat, mely közkedvelt a hazai, a csehországi és magyarországi fiatalok körében.

ATEMPO.sk