Sámson és Delila – folytatódik az online OperaSzerda

2020. december 9-án, szerdán a ma napig egyik legnépszerűbb francia opera, Saint-Saëns: Sámson és Delila keresztmetszetét tekinthetik meg a 20.00 órától kezdőd OperaSzerda keretében.

Közel 150 évvel az ősbemutatója után még mindig különös varázslattal bír a bibliai témájú mű áradó érzékisége, amit a Szentírás minden bizonnyal megvetne. A téma valóban Szentírásból való: Ferdinand Lemaire az ószövetségi Bírák könyvét felhasználva írt prózai színdarabot a hős Sámsont elcsábító Deliláról, akinek egyetlen célja volt, hogy megtudja a férfi erejének titkát. A zeneszerző Camille Saint-Saëns oratóriumszerű, monumentális freskókat kelt életre, Gounod és Meyerbeer színárnyalataival, melyet tovább árnyal, hogy bizonyos helyeken szinte wagneri érzékiséggel jelenik meg Delila vad csábítása. A sodró lendületű jelenetek sorozatában vallás és csábítás ellenállhatatlan elegye jön létre.

Az opera koncertszerű keresztmetszetét Aczél András állítja színpadra. A címszerepekben Gál Erika és Fekete Attila, a további szerepekben Alexandru Agache, Varga Donát, Kiss András, Biri Gergely és Gábor Géza látható.

Zongorán közreműködik Doman Katalin, az est műsorvezetője Mona Dániel.

ITT NÉZD ÉLŐBEN

ATEMPO.sk / opera.hu