Rácz István és Ádám Zsuzsanna operaestje – folytatódik az online MaszkaBál

2020. december 20-án, vasárnap az elismert basszus, Rácz István és a számos nemzetközi énekverseny díjazottja, a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna válogat kedvenc Mozart- és Verdi-operáibó az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán az Opera MaszkaBál sorozata keretében, amelyet 20.00 órától közvetítenek élőben online.

 

A debreceni születésű Rácz István olyan világhírű mestereknél sajátította el szakmáját, mint Lamberto Gardelli vagy Jevgenyij Nyesztyerenko. Az Opera közönsége három évtizede élvezheti hangját és játékát, ahol repertoárján Mozart, Verdi és Puccini népszerű basszus szerepei mellett Csajkovszkij, Weber és Wagner műveiben is hallhatta. Számos alkalommal szerepelt külföldön, volt a Kölni Opera tagja, a Savonlinnai Operafesztiválon több szerepet is alakított, valamint sok európai város – Taormina, Róma, Stuttgart, Klagenfurt, Freiburg – mellett Japán és Malajzia színpadain is fellépett. Operaszerepei mellett oratorikus művek kedvelt szólistája, rendszeresen énekli Mozart és Verdi Requiemjének basszus szólamát. Pályája során több díjjal ismerték el, köztük Bartók–Pásztory-díjjal és Liszt Ferenc-díjjal.

A kecskeméti születés szoprán, Ádám Zsuzsanna tizenkét évig gordonkázni, öt évig zongorázni tanult, valamint az ország egyik legelismertebb leánykarának, az Aurin Nőikarnak tagja és szólistája volt. Énekművészi tanulmányait Pécsett, majd Szegeden folytatta, de fél évet töltött Mantovában is. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Marton Éva tanítványaként vett részt posztgraduális képzésen. 2013 és 2015 között a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának tagja volt, ahol már szólószerepekben is fellépett, később Mantovában, Szegeden, Budapesten és Kolozsváron is bemutatkozhatott. Számos énekverseny döntőse és díjazottja, 2018 májusában a Magyar Állami Operaház felkérésére Verdi Requiemjének vígszínházbeli előadásán a szoprán szólót énekelte. Ezt követően az Opera közönsége is megismerhette Puccini A fecske című darabjában a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékában, majd Szilágyi Erzsébetként Erkel Hunyadi Lászlójában.

Az est művészeti vezetői: Mányik Albert és Valkai Andrea
Műsorvezető: Ókovács Szilveszter
Zongorán közreműködik: Kálvin Balázs

ITT NÉZD ÉLŐBEN

 

Műsor:

Mozart: Figaro házassága – Bartolo áriája az I. felvonásból („La vendetta”) – Rácz István
Mozart: Idomeneo – Elektra áriája az I. felvonásból („Estinto é Idomeneo? Tutte nel cor vi sento”) – Ádám Zsuzsanna
Csajkovszkil: Anyegin – Gremin áriája a II. felvonásból („Ljubvi vsze vozrasztyi pakorni”) – Rácz István
Verdi: A trubadúr – Leonora áriája a IV. felvonásból („Vanne, lasciami... D’amor sull’ali rosee”) – Ádám Zsuzsanna
Beethoven: f-moll szonáta, Op. 2 – II. tétel (Adagio) – Kálvin Balázs
Verdi: Aida – Aida áriája az I. felvonásból („Ritorna vincitor”) – Ádám Zsuzsanna
Verdi: Don Carlos – Fülöp király áriája a III. felvonásból („Ella giammai m'amo”) – Rácz István
Verdi: Don Carlos – Fülöp és Erzsébet kettőse a III. felvonásból – Rácz István és Ádám Zsuzsanna

ATEMPO.sk / opera.hu
Fotó: Emmer László