FAB Ensemble - Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik online koncertje

FAB Ensemble - Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik online koncertje

2021. január 10-én, vasárnap 19.30-tól lesz látható a FAB Ensemble, azaz Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik online koncertje a Zeneakadémiáról.

 

Közreműködők

Kelemen Barnabás (hegedű)
Várdai István (cselló)
Fejérvári Zoltán (zongora)
Horti Lilla (szoprán)
Kokas Katalin (brácsa)
Langer Ágnes, Pusker Júlia, Homoky Gábor (hegedű)
Maxim Rysanov (brácsa)
Kokas Dóra (cselló)

 

Műsor

Ravel: a-moll trió
Kelemen Barnabás (hegedű); Várdai István (cselló); Fejérvári Zoltán (zongora)

Brahms: Két dal, op. 91
Horti Lilla (szoprán); Kokas Katalin (brácsa); Fejérvári Zoltán (zongora)

Leclair: F-dúr szonáta két hegedűre, op. 3, no. 4
Kokas Katalin, Kelemen Barnabás (hegedű)

Enescu: C-dúr vonósoktett, op. 7
Kokas Katalin, Langer Ágnes, Pusker Júlia, Homoky Gábor (hegedű); Maxim Rysanov, Kelemen Barnabás (brácsa); Várdai István, Kokas Dóra (cselló)

Műsorvezető: Fazekas Gergely

 

A FAB Ensemble ötlete a Fesztivál Akadémia Budapest két művészeti vezetőjétől, Kokas Katalintól és Kelemen Barnabástól származik. 2020-ban a járványhelyzet nem tette lehetővé külföldi vendégművészek meghívását a nyári fesztiválra, ezért kizárólag magyar (vagy Magyarországon élő) muzsikusokkal valósult meg az augusztus végi programsorozat, a több mint hatvan művész pedig felejthetetlen koncerteket adott. A FAB Ensemble tizenhárom tagja – a fiatal és középgeneráció kiemelkedő művészei –, és a hozzájuk társuló vendégek 2021 folyamán több mint tizenöt hangversenyt adnak, amíg másként nem lehetséges, közönség nélkül, interneten közvetített formában.

Az első koncerten Várdai István, Kokas Dóra, Horti Lilla, Maxim Rysanov és Fejérvári Zoltán lesznek az alapítók kamarapartnerei: elsőként Ravel álomszerű zongoratrióját hallhatjuk (a művet, amelyre a maláj költészet éppúgy hatott, mint a fandangót táncoló dél-francia fagylaltárusok éneklése), utána Brahms két, énekhangra, zongorára és brácsára komponált dala következik (a mű dedikációja a legendás hegedűsnek, Joachim Józsefnek és feleségének szól), hogy aztán a francia barokk hegedűfenomén, Jean-Marie Leclair egy duóját követően egy százhuszonegy éves kompozícióban egyesüljenek a jelenlévő vonós erők a nagyszerű meghívott művészekkel (Langer Ágnessel, Pusker Júliával és Homoky Gáborral): a tizenkilenc éves Georges Enescu dupla vonósnégyesre írott oktettje, ez az energiáktól duzzadó, ifjúkori remekmű zárja a FAB Ensemble első koncertjét.

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk