Mozart&Mahler - a MÁV Szimfonikus Zenekar online koncertje

Mozart&Mahler - a MÁV Szimfonikus Zenekar online koncertje

2020. január 14-én, csütörtökön 19.00 órától látható online a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje Mozart&Mahler címmel a Zeneakadémiáról.

Közreműködik Balogh Ádám zongorán, vezényel Christoph Campestrini.

 

Műsor

Mozart: 14. (Esz-dúr) zongoraverseny, K. 449

Mahler: 6. (a-moll) szimfónia („Tragikus”)

 

Mahler VI. szimfóniájáról köteteket írtak az elemzők. Az időszak, amikor írta, életének szenvedélyesen boldog periódusa volt, nemrég házasodott, éppen második gyermeküket várták. A mű nagyon hosszú, hatalmas létszámú zenekart alkalmaz, zenei anyaga bonyolult és bár vannak benne lírai részek, alaphangulata és főleg végkicsengése nagyon szomorú – bár a Tragikus jelzőt nem ő illesztette a műhöz.

Mozart művének zongora szólistája, Balogh Ádám zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjének elvégzése után 2016-ban ugyanott folytatta egyetemi tanulmányait. Versenymű szólistájaként 2010-ben debütált a Budapesti Fesztiválzenekarral, azóta több elismert zenekarral játszott itthon és külföldön egyaránt. Számos rangos nemzetközi díj nyertese.

Hangversenyünk karmestere, Christoph Campestrini két alkalommal vezényelte már a zenekart úgy, hogy „beugróként” megmentette az előadást, illetve Maxim Vengerov helyett vezényelt, amikor ő hegedült. Nemzetisége osztrák, Linzből származik, de zenei tanulmányai javát Amerikában végezte, ahol filozófiát és nyelveket is tanult. A későromantika osztrák-német zeneszerzői iránti elkötelezettsége nyilvánul meg műsorválasztásában.

 

ATEMPO.sk