Schubert & Tsai - Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál online

2020. január 15-én, pénteken folytatódik az online megrendezett Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amely a közönséget koncertekkel, ősbemutatókkal, interaktív bevezető előadásokkal várja.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

Program

Január 15. (péntek)

19.30 Schubert & Tsai - A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar koncertje (ÉLŐ Müpa közvetítés)

A Müpából közvetítik a Mikamo - Közép-Európai Kamarazenekar estjét, Ajtony Csaba vezényletével elhangzik Illés Márton új vonószenekari műve, a Müpa Zeneműpályázatának egyik nyertes alkotása, valamint Varga Abigél, Mathias Schmiedhammer és Ivan Buffa olyan új alkotásai, amelyek mind Franz Schubert Rosamunda-közjátékainak ihletésére születtek a fesztivál és a kamarazenekar felkérésére.

A két névrokon, a dalszerző Franz Schubert és a zenéjében mesterséges intelligenciát alkalmazó Alexander Schubert munkássága között eltelt százötven év során az éneklésről alkotott elképzelés drámai változásokon ment keresztül. A bécsi alapítású MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar a koncerteket összművészeti alkotásokként fogja fel, a mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett egészében gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíciót, valamint a historikus repertoár napjaink zenéjére is hatást gyakorló műveit. Ebben a programban George Enescu egzotikus utolsó műve és három izgalmas új darab segítségével járja körül az énekhang és a hangszerek viszonya megváltozásának állomásait. Illés Márton elismertségét számos díj és felkérés tanúsítja, darabjait Európa-szerte előadják. Mirela Ivičević 2021-ben rövid időn belül másodszor mutat be új művet a donaueschingeni fesztiválon, ami biztos jele „rocksztárrá” válásának - művei gyakran építenek teátrális és a társadalmi szerepvállalást szövegesen is hangsúlyozó elemekre. A szintén ősbemutatóként megszólaló Virág Anna Virág-kompozíció a Müpa zeneműpályázatának díjnyertes alkotása a kamaraművek kategóriában.

 

Műsor

Schubert-Ivan Buffa: Rosamunda - Első közjáték - ősbemutató
Schubert-Varga Abigél: Rosamunda - Második közjáték - ősbemutató
Schubert-Mathias Johannes Schmidhammer: Rosamunda - Harmadik közjáték - ősbemutató
Mirela Ivičević: Baby Magnify / Lilith's New Toy (2018)
Enescu: Kamaraszimfónia tizenkét szólóhangszerre, op. 33
Virág Anna Virág: Therapy of a Bipolar Bear (a Müpa zeneműpályázatának díjazott alkotása) - ősbemutató
Illés Márton: Ljubljana-rajzok (a Sonus Alapítvány megrendelésére, az Ernst von Siemens Music Foundation támogatásával) - ősbemutató
Alexander Schubert: Hello (2014)

 

ITT NÉZD ONLINE

 

Január 16. (szombat)

19.30 UMZE: bemutatom Pierrot-t - Az UMZE Kamaraegyüttes koncertje (ONLINE BMC közvetítés)

A BMC hangversenytermében Dinyés Dániel Parti Nagy Lajos szövegére komponált, Pierrot-variációk című műve hangzik el Arnold Schönberg Pierrot Lunaire-jét követően az UMZE kamaraegyüttese előadásában, Vajda Gergely vezényletével, Kolonits Klára és Erdős Attila énekszólójával.

 

Január 17. (vasárnap)

11.00 Soharóza Kiskomp az Átlátszó Hang Fesztiválon - Online workshop gyerekeknek, korhatár nélkül (Zoom)
18.00 CentriFUGA feat. Szűcs Dóra Ida (ONLINE FUGA közvetítés)

ATEMPO.sk